Vesti > Beograd

Vatromet povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda! Dronovi ispisali poruku slobode! (VIDEO)

Vatromet priređen na Savskoj promenadi

Izvor: K1info

20/10/2024 > 20:10

podeli vest:

Vatromet povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda! Dronovi ispisali poruku slobode! (VIDEO)
Foto: Printscreen/RTS


Vatrometom na Sava promenadi od Kule Beograd do Brankovog mosta u Beogradu obeleženo je 80 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Povodom obeležavanja osam decenija od oslobođenja Beograda na nebu iznad prestonice upriličeni su dron šou i vatromet, prenose mediji.

Na Kuli Beograd bilo je ispisano "80 godina od oslobođenja Beograda", "Grad ponosa", "Srce slobode" i "Svetionik slobode", dok su dronovi bili raspoređeni u bojama srpske trobojke. 

 

Obeležavanje 80 godina od oslobođenja Beograda počelo je u jutarnjim časovima, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i poručio da "hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa nikada neće pasti u zaborav".

Vučić je zatim u Predsedništvu Srbije otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

 

Predsednik Srbije je istakao da smo danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata i da je Srbija odlučno protiv pokušaja revizije i umanjivanja žrtava.

Centralni deo svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja bila je svečana akademije u Narodnom pozorištu, gde je, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i zamenik predsednika državne Dume federalne Skupštine Ruske federacije Pjotr Tostoj.

Brnabić je rekla da danas znamo koliko su važni mir i sloboda i svesni koliko oni počivaju na poštovanju sopstvene prošlosti i na prihvatanju onih vrednosti kojima nas je učila.


 

Ostavite komentar