Vesti > Beograd

Nisu uvek poželjni: Ovo su uslovi za PREVOZ ŽIVOTINJA u beogradskim AUTOBUSIMA

Psi i mačke moraju da budu u transporteru u suprotnom vozač staje i pritiska panik taster

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/12/2022 > 21:41

podeli vest:

Nisu uvek poželjni: Ovo su uslovi za PREVOZ ŽIVOTINJA u beogradskim AUTOBUSIMA
Foto: Pixabay.com


Kad pas uđe u gradski prevoz, nastane neretko prava pometnja, a putnici se podele na one kojima četvoronogi putnici ne smetaju i one koji smatraju da životinjama nije mesto u autobusu ili tramvaju. Obično se najviše pobuni vozač, a neretko padnu i teške reči, dok kuca samo mirno gleda šta se dešava oko nje i zašto je gazda nervozan.

Malo njih zna da postoje tačno određeni uslovi za prevoz životinja u beogradskim autobusima, a jedan od njih je da psi i mačke moraju da budu u transporteru, kao i da je prevoz životinja moguć samo van špica i u dnevnom prevozu.

Telegraf piše da prema članu 38 Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda, putnik može u vozilo uneti ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačku ili sportsku opremu (pušku u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično) i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

- Putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 centimetara mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od 9 do 13 časova i 18 do 24 časa - kažu u GSP.

Transporter ne mora da bude fabrički, ali mora da bude adekvatan, kako za životinju, tako i za putnike.

- Transporter jeste sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja i mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije - dodaju u ovom preduzeću. 

Foto: Pixabay.com

 

Naravno, putnik je dužan da vodi brigu o svom ljubimcu. Trebalo bi da ga smesti tako da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa niti da na bilo koji način ugrožava ostale putnike i saobraćajno osoblje.

Transporter takođe mora biti opremljen da obezbeđuje sigurnost životinja, tako što je zatvoren na odgovarajući način (katancem, bravom ili rajsferšlusom) kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja, kao i ispadanje i curenje hrane, izmeta i drugih otpadaka.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vozač ne sme da pokrene autobus u koje je nepropisno uneta životinja.

- Retko se dešava da putnici u vozila javnog prevoza uvode ljubimce bez transportera i to na prednja vrata. Ukoliko vozač primeti takav slučaj u obavezi je da zaustavi vozilo, opomene putnika i zamoli ga da napusti vozilo. Ukoliko putnik to ne učini vozač pritiska panik taster i obaveštava Dispečerski centar koji dalje poziva nadležne komunalne službe - dodaju u GSP.

 

 

 

Ostavite komentar