Vesti > Društvo

Žene češće idu u POZORIŠTE, VIŠE ČITAJU, u kulturi dominantnije OD MUŠKARACA

Žena koja čita je mlada, visokoobrazovana, stanovnica je urbanog područja. Vrlo često je na rukovodećem položaju u biblioteci

Izvor: K1info

08/03/2023 > 18:27

podeli vest:

Žene češće idu u POZORIŠTE, VIŠE ČITAJU, u kulturi dominantnije OD MUŠKARACA
Foto: Pixabay.com


Istraživanje koje je sproveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, jedina relevantna ustanova u ovom polju u Republici Srbiji, pokazalo je da žene češće idu u pozorište i muzeje od muškaraca, da češće čitaju i češće posećuju biblioteke. Da li su žene u kulturi dominantnije od muškaraca tema je o kojoj je u emisiji „Mi danas“ na K1 televiziji govorila dr Jelena Đorđević iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Osvrnuvši se na rezultate istraživanja pod nazivom "Žene u javnim ustanovama kulture", dr Jelena Đorđević istakla je da žene jesu dominantnije od muškaraca u kulturi.

- Istraživanje je pokazalo da je u kulturi zaposleno 59 odsto žena. Žene su posvećenije kulturi, više vole kulturu, više posećuju kulturne događaje, pa tako dalji podaci iz istraživanja pokazuju da su one češća publika u pozorištima (61 odsto), naspram 39 odsto muškaraca. Ta brojka je veća kada je u pitanju poseta muzejima – 63 odsto žena redovno ide u muzeje, naspram 37 odsto muškaraca - istakla je.

Mišljenje da ljudi manje odlaze u biblioteke i da se više okreću čitanju na internetu i pronalaženju brzih informacija, opovrgavaju upravo žene. One češće čitaju i češće posećuju biblioteke.

- Prema istraživanju, žena koja čita je mlada, visokoobrazovana, stanovnica je urbanog područja. Ali to nije sve. Ovo istraživanje pokazuje da su žene dominantne i na rukovodećim položajima u bibliotekama, pa da je više od 60 odsto žena na funkciji direktora u bibliotekama u Srbiji - istakla je Đorđevićeva u emisiji „Mi danas“ i dodala:

- Istraživanje koje je sprovedeno u 513 ustanova kulture u Srbiji pokazalo je da su, kada je reč o rukovodećim pozicijama, podaci ujednačeni kada su u pitanju osobe muškog i ženskog pola. Ipak, velika ljubav prema kreativnom radu, čitanju i
umetnosti uopšte, dovela je do toga da su žene dominantnije u kulturi
- ističe gošća televizije K1.

Foto: K1/Printscreen

 

Zavod je, pored pomenutog, sproveo još jedno istraživanje u kojem je fokus stavljen na vizuelne umetnice, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Virtuelne umetnice i njihov položaj u društvu 

- Istraživanje „Identiteti žene u savremenom vizuelnom sadržaju“ sprovedeno je na 256 ispitanica iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije. Dakle, obuhvaćen je ceo zapadni region, a u istraživanje je uključeno i 30 kustoskinja.Rezultati su pokazali da 40 odsto žena vizuelnih umetnica smatra da nije dovoljno vidljivo u kulturi, da njihovi radovi možda nisu dovoljno prikazani. Iako su žene oduvek bile deo istorije umetnosti, vizuelne umetnice, smatraju one, ne zauzimaju jednak prostor kao muškarci. Čak 73 odsto vizuelnih umetnica smatra da bi za njihovu profesionalnu karijeru i rad bilo neophodno da se bolje povežu, kako sa kustosima, tako i sa kustoskinjama, koje će prezentovati njihov rad. A razlozi za to su različiti - kaže Đorđević.

Srbija ne zaostaje čak ni za razvijenim zemljama u svetu, jer su podaci koji se odnose na kulturu ujednačeni. Dr Đorđević je na K1 televiziji istakla i da su podaci dobijeni ovim istraživanjem rezultat opšteg stanja u kulturi, te da će oni biti prosleđeni Ministarstvu
kulture za dalje kreiranje kulturne politike, u cilju dobrobiti svih nas.

 

 

 

 

Ostavite komentar