Vesti > Društvo

Iz MUP objasnili šta od DANAS očekuje đake i nastavnike: OBUČENO 5.800 policajaca i 200 oficira da brinu o BEZBEDNOSTI

On je naveo i da su uprave škola postale svesnije bezbednosnih problema i izazova, te da će određeni broj njih uvesti video-nadzor

Izvor: K1info/Tanjug

01/09/2023 > 09:13

podeli vest:

Iz MUP objasnili šta od DANAS očekuje đake i nastavnike: OBUČENO 5.800 policajaca i 200 oficira da brinu o BEZBEDNOSTI
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ


Sve je spremno za početak nove školske godine i deca su bezbedna, izjavio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić.

- Deca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju. Mi ćemo, sa naše strane, uraditi sve da takav ambijent i sačuvamo - rekao je Brkić za Tanjug.

On je naveo i da su uprave škola postale svesnije bezbednosnih problema i izazova, te da će određeni broj njih uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

Govoreći o prvom danu škole, Brkić je rekao da će 1. septembra, u svim školama u Srbiji biti prisutni policajci pre, tokom trajanja i nakon završetka nastave.

- Svi načelnici policijskih stanica i komandiri policijskih ispostava su napravili konkretne, pojedinačne planove za svaku pojedinačnu školu. To znači da će svaki policijski službenik imati jasno definisane, konkretne zadatke - naveo je Brkić.

Precizirao je da će svaki policajac biti u obavezi da ostvari kontakt sa dežurnim nastavnikom, kao i da će imati zadatke na šta treba da obrati pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, ali i nakon završetka nastave.

Foto: Tanjug printscreen

 

Kada je reč o OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, državni sekretar MUP je naveo da će od danas u obe smene biti prisutna četiri policijska službenika opšte nadležnosti, tri policijska službenika saobraćajne policije i dva policijska službenika kriminalističke policije.

Istakao je da MUP ima dovoljan broj policijskih službenika za obezbeđivanje škola u celoj Srbiji.

- Ne dovodi se u pitanje naše angažovanje. Mi smo već sada spremni za početak školske godine. Jasno smo definisali obime angažovanja za svaku pojedinačnu školu. Imaćemo policijske službenike sve vreme trajanja nastave i to ni na koji način neće poremititi naše redovno funkcionsanje - poručio je Brkić.

On je dodao da je sprovedena obuka za 5.800 policijskih službenika i 200 oficira policije kako bi oni na najbolji način komunicirali sa decom i zaposlenima u školi, kao i da bi prepoznali bezbednosne rizike koji se mogu pojaviti i da na njih odreaguju na adekvatan način.

Naveo je da će učenici osnovnih škola, u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", imati posebne časove kako bi se povećalo njihovo poverenje u policiju.

Učenici od 1. do 4. razreda će imati jedan školski čas posvećen sadržaju koji se odnosi na bezbednost dece u saobraćaju i u vanrednim situacijama, dok će učenici od 5. do 8. razreda, u trajanju od 90 minuta, imati čas tokom kog će se upoznati sa prevencijom vršnjačkog i diigtalnog nasilja.

Brkić je istakao da MUP prati štetan sadržaj na Internetu, te da je bilo pojedinačnih slučajeva glorifikacije majskih zločina, a pogotovo onog iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Na svaki pojedinačni događaj je policija vrlo efikasno i brzo reagovala. Otkrili smo 87 krivičnih dela, od kojih se 58 tiču dela ugrožavanja sigurnosti, a ostala se odnose na krivično delo izazivanje panike i nereda - rekao je sagovornik Tanjuga.

On je naglasio da je polovina tih dela izvršena u prvih 10 dana nakon tragedija, dodavši da je u tom periodu registrovano 60 krivičnih dela.

- Nakon toga je država pokazala da se takvim stvarima ne može igrati - poručio je Brkić.

Govoreći o kontroli držanja oružja i uslova u kojima se ono drži, državni sekretar MUP-a je naveo da je, nakon majskih zločina, podneto 1.025 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 189 krivičnih prijava, kao i da je oduzeto 9.783 komada oružja.

Kada je reč o streljanama, Brkić je naveo da je u 100 kontrolisanih objekata naloženo 178 mera, kao i da su podneta četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, te da je oduzeto osam komada oružja.

Foto: Unsplash.com

 

- Republika Srbija je bezbedna zemlja. Određeni događaji, a posebno zločini koji izazivaju veliku pažnju javnosti i ponekad prenaglašeno izveštavanje medija, izazivaju efikat moralne panike. Statistički podaci govore suprotno - poručio je Brkić.

On je naveo da statistički pokazatelji MUP-a, a pogotovo poslednjih 10 godina, nesumnjivo pokazuju da je u Srbiji došlo do smanjenja kriminaliteta.

Brkić je rekao da najveći broj članova društva poštuje propisana pravna pravila, a da je najmanje onih koji ih ne poštuju, bez obzira na pretnju sankcijama.

- Mogu sasvim odgovorno da kažem da je pravni poredak Republike Srbije stabilan i da su građani Republike Srbije bezbedni - zaključio je državni sekretar MUP-a.

Ostavite komentar