Vesti > Društvo

Kako ZAŠTITI najranjivije osobe u Srbiji: ODGOVOR stigao iz NIŠA, na otvaranju Savetovališta za DECU ŽRTVE NASILJA

Postojaće i SOS telefon na koji će deca samostalno moći da prijave problem

Izvor: K1info/Tanjug

08/09/2023 > 18:32

podeli vest:

Kako ZAŠTITI najranjivije osobe u Srbiji: ODGOVOR stigao iz NIŠA, na otvaranju Savetovališta za DECU ŽRTVE NASILJA
Foto: Freepik.com


Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miomir Đorđević prisustvovao je danas otvaranju Savetovališta za decu žrtve nasilja u Nišu ističući da je preventiva glavna stvar koju je potrebno unaprediti kako bi se smanjilo nasilje nad decom.

- Dokle god i imamo preventive, biće i boljih rezultata. Kada dođe do nekog problema, možda smo već zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba da unapredimo kako bi bilo što manje nasilja nad decom - rekao je on.

Dodao je da će u okviru Savetovališta postojati SOS telefon na koji će deca samostalno moći da prijave problem. Prema njegovim rečima, od 2017. godine broj žrtava nasilja u porodici je sve manji.

- To ne znači da nasilja nema i da nasilje ne treba da sprečimo, pogotovu nasilje nad decom, jer su deca nezaštićena i osetljivija od nas odraslih i zato pozdravljam otvaranje ovakvog objekta. Ministarstvo za rad, borička i socijalna pitanja će se truditi da kroz centre za socijalni rad i ostale institucije podrži rad ovakvih centara - rekao je on.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić rekla je da se tokom svog dugogodišnjeg rada na problemu nasilja često susretala sa nasiljem nad decom.

- Svedoci smo da deca trpe raznovrsne oblike nasilja i smatrali smo da je jedno sveobuhvatno sagledavanje ovog problema veoma značajno - rekla je Šćekić.

Ona je dodala da je u situacijama kada dođe do nasilja važno da postoje brzi i koordinisani postupci koji će zaustaviti nasilje, kao i da se detetu koje je doživelo nasilje pruži podrška i pomoć.

- Danas otvaramo savetovalište za decu, žrtve svih oblika nasilja i fizičkog, emocionalnog, vršnjačkog, seksualnog, digitalnog, zanemarivanja i zlostavljanja. Uputni organ biće Centar za socijalni rad - rekla je direktorka.

Šćekić je istakla da prema podacima niškog Centra za socijalni rad na godišnjem nivou ima oko 200 prijava nasilja nad decom.

Ona je navela da će Savetovalište pružati terapeutske usluge deci koja su žrtve nasilja i dodala da će se Savetovalište baviti i preventivnim aktivnostima.

- Svetska zdravstvena organizacija za rad sa decom sa traumom preporučuje kognitivno-bihevioralnu terapiju fokusiranu na traumu. Mi ćemo u svom radu primenjivati upravo ovu terapiju koja obuhvata rad sa decom od treće do trinaeste godine - rekla je ona.

Prema rečima Šćekić, rad na prevenciji je najbitniji u rešavanju problema nasilja nad decom.

- Mi ćemo već u narednom periodu potpisati protokol o saradnji sa svim relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom dece od nasilja - rekla je ona.

Šćekić je rekla da će stručni tim Sigurne kuće u narednim mesecima pohađati akreditovani program za dečije akreditovane savetnike.

- Za par meseci ćemo imati jedan dečiji SOS telefon putem koga će svako dete koje ima neki problem moći da pozove i da dobije stručnu pomoć od kompetentnih ljudi - rekla je ona. 
 

Ostavite komentar