Vesti > Društvo

Šta da rade STUDENTI koji ne mogu računaju na SMEŠTAJ U DOMU: Evo kako da PROĐETE JEFTINIJE pri iznajmljivanju STANA

Savet studentima je da ne jure da iznajme stan u centru Beograda, jer je preskup

Izvor: K1info/nova.rs

19/09/2023 > 16:09

podeli vest:

Šta da rade STUDENTI koji ne mogu računaju na SMEŠTAJ U DOMU: Evo kako da PROĐETE JEFTINIJE pri iznajmljivanju STANA
Foto: Pexels.com


Cene nekretnina i iznajmljivanja stanova u Beogradu, kao i u celoj Srbiji u poslednje dve godine otišle su u nebo, a svi oni koji su u potrazi za stanom u prestonici muče muku. Naročito "gori pod nogama" studentima koji ne računaju na mesto u domu, a već se pripremaju za početak akademske godine.

Šta oni mogu da iznajme sad, gde i za koje pare? Da li im je pametnije da traže veće stanove i dele smeštaj sa cimerima ili pak garsonjere u kojima će živeti samostalno? Koje lokacije su povoljnije, a koje da izbegavaju u širokom luku?

Evo saveta agenta za nekretnine Nikole Čobića kako da prođu što povoljnije.

On već na startu ističe da se situacija za razliku od ranijih godina dosta promenila kada su cene iznajmljivanja stanova u pitanju.

Iako se kako kaže, najviše traže garsonjere i jednoiposobni stanovi, on savetuje studente da se udruže i krenu u potragu za većim stanovima u kojima će živeti kao cimeri i deliti troškove.

- S obzirom na to da su stanovi i dalje skupi, predlažem da se studenti udruže kao cimeri ili da uzmu neki veći stan koji je bliže fakultetu i da na taj način smanje troškove jer su manji stanovi, garsonjere i jednoiposobni stanovi gde bi možda živeli sami ili sa nekim prilično skupi. Možda eventualno da nađu neki veći stan, pa da podele troškove. To je moja topla preporuka - kaže Čobić za nova.rs.

Kako navodi, širi centar i periferija su mesta na kojima bi mogli naći povoljniji smeštaj, dok centar grada i Novi Beograd treba izbegavati u širokom luku.

- To su definitivno najskuplje lokacije - ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, najteže je pronaći garsonjere.

- Ako se garsonjere oglase recimo prepodne, one u roku od dva, tri sata mogu biti izdate - kaže Čobić i dodaje da su najtraženiji stanovi od oko 300 evra, ali njih je najmanje u ponudi i najteže ih je naći.

- Oni se najbrže izdaju. Što je veći i skuplji stan, njih ima više i generalno je lakše doći do takvih stanova nego do manjih - objasnio je.

Svakako, ni ovaj period nije najsrećniji za traženje stana.

- Najpovoljniji stanovi su otprilike u junu i julu kad počinju godišnji odmori. Već od avgusta i septembra kreće veća navala i onda su i stanovi skuplji - zaključuje on.

Često se stanovi po pristupačnijim cenama nude preko oglasa na društvenim mrežama, ali velike su šanse da fotografije ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, a važno je i da proverite da li je oglas pouzdan i da li se radi o relevantnoj ponudi.

Ostavite komentar