Vesti > Društvo

STVARNO SRAMOTA: OSNOVNA ŠKOLA u kojoj su PENO i BOGDANOVIĆ zaigrali košarku NEMA USLOVA za nastavu FIZIČKOG

Da li administrativne prepreke mogu da liše decu obaveznih časova fizičkog vaspitanja?

Izvor: K1info/rts.rs

04/11/2023 > 07:08

podeli vest:

STVARNO SRAMOTA: OSNOVNA ŠKOLA u kojoj su PENO i BOGDANOVIĆ zaigrali košarku NEMA USLOVA za nastavu FIZIČKOG
Foto: RTS Printscreen


Osnovna škola "Pavle Savić" u Mirijevu najveća je u Srbiji. Prve košarkaške korake u njenoj fiskulturnoj sali napravili su naši reprezentativci Stefan Peno i trenutni kapiten reprezentacije Bogdan Bogdanović.

Ali umesto ponosa, to je njima briga, makar kada je reč o časovima fizičkog.

Da li administrativne prepreke mogu da liše decu obaveznih časova fizičkog vaspitanja?

Đaci drugog razreda Osnovne škole "Pavle Savić" već godinu dana časove fizičkog vaspitanja imaju samo kada je lepo vreme, ili ih nemaju uopšte, jer u školi sa 2.096 đaka, mesta u fiskulturnoj sali nema za sva odeljenja.

- Snalazimo se kako ko zna i ume, i kako ko može, sad po učionicima održavamo nastavu fizičkog vaspitanja obično su to vežbe, koje prosto ne mogu sve da se izvedu, ne možete nastavni sadržaj da pratite onako kako je propisano, jer učionica je mali prostor i prosto nemate mogućnost za tako nešto, ali se trudimo - kaže učiteljica II2 Jovana Latinović.

Rešenje je jedno vreme bio balon koji se nalazi u školskom dvorištu od 2006. godine i u kome su školarci nižih razreda imali fizičko. A onda je stigla odluka Direkcije za imovinu koja je praktično tu mogućnost ukinula.

Direktor škole OŠ "Pavle Savić" Milan Krstić kaže da vlasnici balona plaćaju zakupninu kojom se puni budžet Grada i voljni su da  ustupe termine, naravno besplatno, za učenike mlađih razreda.

- Znači rešenje postoji samo nam treba dobra volja pojedinaca da dobijemo tu dozvolu. Direkciji za imovinu smo uputili zahtev još pre dve godine, a gradskom sekretarijatu za imovinsko pravne poslove prošle godine. Nikakav odgovor nismo dobili, a mi vidimo rešenje, ali smo naišli na birokratske prepreke, pa smo naknadno ove godine upoznali i nastavničko veće, školski odbor i savet roditelja - kaže Krstić.

Foto: RTS Printscreen

 

Od V do VIII razreda, đaci fizičko imaju tri puta nedeljno. Iako škola ima dve sale - veliku i malu, to nije dovoljno.

- Sa 38 odeljenja puta tri časa nedeljno, to nama pravi jaku gužvu, teško je organizovati sekcije, teško je ispratiti sve to, ali sa druge strane jako je lepo raditi u ovako velikoj školi - napomenuo je nastavnik fizičkog vaspitanja Nikola Popović.

Preporuka Ministarstva jeste da deca u školama imaju što više časova fizičkog, ali odgovor nadležnih sekretarijata i gradske direkcije na pitanje kako može da se reši problem u Osnovnoj školi "Pavle Savić" do emitovanja ovog priloga nije dobila ni naša redakcija.

Po svemu sudeći, đaci će fizičko raditi u učionicama i ove zime.

Ostavite komentar