Vesti > Društvo

NOVA ŠKOLSKA GODINA DONELA ZNAČAJNE PROMENE! Evo zbog čega su prosvetari NEZADOVOLJNI

O svim promenama školama, u emisiji "Uranak", govarali su stručnjaci iz oblasti obrazovanja

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

03/09/2024 > 12:24

podeli vest:

NOVA ŠKOLSKA GODINA DONELA ZNAČAJNE PROMENE! Evo zbog čega su prosvetari NEZADOVOLJNI
Gostovanje na K1 televiziji - Foto: K1 televizija


Nova školska godina donosi značajne promene za učenike, nastavnike i roditelje, koje će uticati na kvalitet obrazovnog procesa. Jedna od novina je uvođenje ocenjivanja vladanja, koje će se sada računati u opšti uspeh učenika.

Takođe, najavljuje se i korišćenje nacionalnih čitanki za učenje o kulturi i tradiciji, iako su one još uvek nepoznate jer ih niko nije video. Pored toga, sindikati prosvetnih radnika najavili su štrajk upozorenja, nezadovoljni promenama i uslovima rada.

O svim ovim promenama u emisiji "Uranak" govorili su stručnjaci iz oblasti obrazovanja: psiholog Biljana Lajović, profesorka dr Marina Milenković, potpredsednica Sindikata prosvete, i učitelj Predrag Starčević.

Psiholog Biljana Lajović ističe da će smanjenje broja učenika u odeljenjima potencijalno poboljšati kvalitet rada sa đacima.

- To ćemo videti na kraju godine, jer je to jedna od mera koja se tiče poboljšanja kvaliteta. Metodički optimum je 25 učenika, ali sigurno će doprineti tome da nastavnici bolje upoznaju decu i mogu bolje da organizuju nastavu. Ne deluje mi epohalno, ali jeste jedna kockica u mozaiku boljeg obrazovanja - navodi Lajović.

Foto: K1 televizija

Biljana Lajović

Profesorka dr Marina Milenković dodaje da se od rada u manjim grupama očekuje kvalitetnija nastava.

- Da biste se posvetili i individualno procenili šta je kome od učenika potrebno, morate imati manje administrativnih obaveza i više vremena da se posvetite učenicima - rekla je ona.

S druge strane, učitelj Predrag Starčević smatra da se problemi u obrazovanju ne mogu rešiti represijom.

- Srž je da decu napokon počnemo da učimo saosećanju, ljubavi i poštovanju, i onda neće biti potrebe za svim ovim represivnim merama - ističe on.

Starčević se zalaže za uvođenje jezika saosećanja u školama, ali priznaje da je smanjenje ocene iz vladanja opravdano u određenim situacijama.

- Ako neko ima agresivnost u sebi, teško da će razmišljati o toj oceni i da će ga to zaustaviti - rekao je učitelj.

Psiholog Lajović takođe primećuje da su mnoge od novih mera postojale i ranije, ali se nisu sprovodile dosledno.

- Od kolega sam čula da smanjenje ocene iz vladanja daje rezultate kod srednjoškolaca. Međutim, kod nas vlada klima nekontrolisanja emocija. Mi moramo da učimo decu da kontrolišu svoje emocije. Kroz praksu se pokazalo da deca naviknu na loše ocene i nekako ih ne doživljavaju ozbiljno - rekao je Lajović.

Učitelj Starčević kaže da saradnja sa roditeljima donosi dobre rezultate.

Foto: K1 televizija

Učitelja Predrag Starčević

- Moje iskustvo je da dobra većina roditelja sarađuje, i odatle dolaze uspesi. Kada roditeljima priđemo kako treba i sa poštovanjem, onda to daje rezultate.  Moramo da shvatimo da ni njima nije lako. Oni ostavljaju svoju decu u školi i produženom boravku, dok se vrate sa posla, urade zadatke, i ostane im malo vremena za neko druženje - zaključuje Starčević.

Štrajk prosvetnih radnika zakazan za 16. septembar

- U oktobru 2023. godine, četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika Srbije potpisala su protokol kojim se Vlada obavezala da će plata jednog nastavnika početnika biti izjednačena sa republičkim prosekom. Međutim, decenijama unazad suočavamo se sa situacijom u kojoj su plate prosvetnih radnika ispod republičkog proseka. Na primer, jedan doktor nauka na Farmaceutskom fakultetu ima platu koja je niža od prosečne plate za opštinu Voždovac. Nažalost, protokol i dogovoreno nisu ispunjeni. Nije najavljeno ni koliko će povećanje plata biti, a i ako se desi, to će biti tek u januaru. Ako se ovakav tempo nastavi, nikada nećemo dostići republički prosek, i prosveta će uvek biti na dnu lestvice, kao što je to prikazano na jučerašnjoj konferenciji za medije - izjavila je prof. dr Marina Milenković.

Ona je takođe istakla da prosvetni radnici imaju konkretne zahteve.

- U visokom obrazovanju, zaposleni su diskriminisani jer profesori na fakultetima i svi zaposleni u nastavi imaju nižu osnovicu za obračun plata nego profesori u srednjim školama. Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine predvideo je da se ova uredba promeni. Danas imamo nacrt novog zakona o finansiranju visokog obrazovanja, ali nema nikakvog pomaka. Fakulteti su u problemu jer ih Ministarstvo ne finansira adekvatno - rekla je Milenković.

Foto: K1 televizija

Profesorka dr Marina Milenković

Objasnila je čime su prosvetari nezadovoljni u školama.

- Uslovi koji se odnose na broj učenika u razredu, ugovore o radu i finansije su nezadovoljavajući. Neki nastavnici moraju pokrivati nastavu u više škola, posebno u manjim sredinama. Iako je novac važan, nije presudan - izjavila je dr Milenković.

Objasnila da su prosvetni radnici rezignirani jer obećanja i potpisani sporazumi nisu ispunjeni

- Ako je dato obećanje da će plata dostići republički prosek, a zatim dobijete odgovor od predsednika Vlade da se ne zna koliki će taj iznos biti i da će ga dobiti samo nastavnici, to unosi razdor među ljude. Potrebno je nagraditi i nenastavno osoblje jer su svi podjednako važni - rekla je ona.

Učitelj Predrag Starčević ističe da je povređeno dostojanstvo prosvetnih radnika.

- Rođen sam u drugoj zemlji, u kojoj su postojale jasne vrednosti. Uspeh se postizao kvalitetom, a danas se autoritet gradi kritikom. Nastavnici i prosvetni radnici treba da se bore svojim kvalitetom, ljudskošću, moralnošću i čašću - rekao je Starčević u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar