Vesti > Hronika

UKINUTA PRESUDA za eksploziju u "NAMENSKOJ", rukovodiocima će se PONOVO SUDITI

Drugostepeni sud je ukinuo presudu kojom su Lončarević i Stojić bili osuđeni na kazne zatvora od po tri godine i vratio Osnovnom sudu

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2023 > 16:23

podeli vest:

UKINUTA PRESUDA za eksploziju u "NAMENSKOJ", rukovodiocima će se PONOVO SUDITI
Foto: Freepik.com


Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni Vladimir Lončarević i Toma Stojić, rukovodioci fabrike "MB Nameska" u Lučanima kao odgovorni za smrt radnika fabrike Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u eksploziji 14. jula 2017. godine.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe branilaca ukinuo presudu kojom su Lončarević i Stojić bili osuđeni na kazne zatvora od po tri godine i vratio Osnovnom sudu u Ivanjici da ponovi suđenje, rekli su za Tanjug u tom sudu.

Po nalaženju Apelacionog suda u prvostepenoj presudi nisu izneti razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, jer uzrok nastanka požara i uzročno posledična veza između nastanka požara i propusta okrivljenih kao odgovornih lica nije utvrđena.

U odluci je istaknuto da nije na jasan i nesumnjiv način utvrđeno da li je okrivljeni Lončarević imao svojstvo odgovornog lica u pravnom licu u vreme kritičnog događaja, kao i da li je postupanje okrivljenog Stojića bilo suprotno odredbama zakona, pravilnicima i Kolektivnom ugovoru o bezbednosti i zdravlju na radu, kako im se stavlja optužnicom na teret.

Prvostepenom sudu je naloženo da u ponovnom postupku otkloni bitne povrede odredaba krivičnog postupka na koje mu je ukazano, razjasni sve neophodne činjenice radi pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, od čega zavisi pravilna primena zakona.

Naloženo je i da se u ponovljenom postupku ukoliko je moguće usaglase nalazi i mišljenja između ustanova kojima je bilo povereno veštačenje u ovoj krivičnopravnoj stvari i veštaka Dragana Radmilca, kao i da se, ukoliko se nedostaci ne otklone, odredi komisijsko veštačenje od strane stručne ustanove, a s obzirom da se radi o odličnim činjenicama koje su predmet dokazivanja u ovom predmetu.

Lončareviću i Stojiću je na teret stavljeno krivično delo teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića, koji je preminuo krajem aprila prošle godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv  Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

U eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima, 14. jula 2017. godine, radnik Milojko Ignjatović preminuo je na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević zadobio je teške povrede od kojih je preminuo nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.
 

Ostavite komentar