Vesti > Hronika

Ove reči izgovorili su UROŠ BLAŽIĆ i NJEGOV OTAC na suđenju za MASAKR KOD MLADENOVCA! Ovo je bila "inicijalna kapisla"

Blažić je naveo da je prvi put legalno kupio revolver sa 18 godina

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/08/2024 > 13:53

podeli vest:

Ove reči izgovorili su UROŠ BLAŽIĆ i NJEGOV OTAC na suđenju za MASAKR KOD MLADENOVCA! Ovo je bila "inicijalna kapisla"
Foto: kg.os.sud/RINA/Tanjug/Strahinja Aćimović


Uroš Blažić optuženi za masakr u selima Malo Orašje i Dubona, tvrdi da je njegov otac optuženi Radiša Blažić nevin i da nije znao za oružje kojim je on počinio masakr i koje je pronađeno nakon ubistava.

On je istakao da je on kriv i da ne može da dozvoli da njegov otac nevin odgovara samo zato što je njegov otac, tvrdeći da on nije znao za oružje već da je on (Uroš Blažić) sam nelegalno kupovao oružje.

Optuženi je najpre izjavio saučešće porodicama ubijenih, dodajući da vreme ne može da vrati i da neće da se vraća na detalje o toj noći jer smatra da je sramno da navodi potencijalne razloge zbog čega je počinio masakr.

Blažić je naveo da je prvi put legalno kupio revolver sa 18 godina, kao i da je nastavio da nelegalno kupuje oružje, jer se nije osećao sigurno u kući u Šepšinu gde je sam živeo.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

 

On je redom nabrojao koje oružje je kupovao i dodao da ne zna šta mu je tada bilo "u mozgu" da se toliko naoružava. Ponovio je da njegov otac, iako je bio vojno lice, nikad u kući nije pričao o oružju.

- Neću da kažem kakve sam sve gadosti čuo te noći i šta se dešavalo tih dana, da su mi krali iz kuće alat i aparate, da su mojoj majci skinuli zlatni lančić sa vrata ispred zgrade - rekao je on.

Na pitanje svog advokata kako se oseća povodom svega rekao je "zgroženo" i dodao da vreme ne može da vrati i da je "to neka surova sudbina".

Blažić je istakao da nema opravdanja za njegova dela, ali da postoji uzrok, pa je naveo da je tokom zime koristio veće količine steroida.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

 

Naglasio je da je "inicijalna kapisla" te noći bila to što je dobio pretnje od strane jednog muškarca. Na pitanje sudije da li su ga meštani sela nekad fizički napali, Blažić je rekao da jesu, da je M.M. koji je ranjen tog 4. maja, pretio da će ga prebiti, kao i da je ubijeni policajac M.P. jednom prilikom radio pretres njegovog automobila.

Takođe je naveo da je osećao da ga meštani sela mrze. Na samom početku izlaganja optuženi je naveo da neće odgovarati na pitanja tužioca već samo na pitanja svog advokata. 

Radiša Blažić, njegov otac, tereti se da je kuću punu oružja dao ubici na korišćenje i omogućio mu time da dođe do puške kojom je izvršio stravični zločin. Otac ubice više puta je pominjan u optužnici, a osoba iz čijih usta je najviše puta izgovoreno njegovo ime jeste Uroš Blažić, koji je pokušao da opravda zločin time što nije dobio stan od Vojske u kojoj je Radiša radio godinama.

Kada je danas Radiša pozvan za sudsku govornicu, rečeno je da može da iznese odbranu i da se izjasni na odbranu svog sina. Tada je uputio šokantne reči, piše Telegraf. 

- Hvala na datoj mogućnosti, želim svima da se obratim. Bol i žal koje osećam od tog strašnog zločina, da je tamna sila prirode učinila da moj sin počini takav masakr... Da sam znao da će da dođe do toga, za najmanju povredu bih dao glavu. Zakletvu otadžbini i narodu dao sam 1987. godine. Ušao sam u oficirski čin pre 40 godina. Dok sam u strahotama devedesetih branio narod, nisam žalio život. Ne mogu da opravdam sina. Imate pravo da me proglasite ludim, da me ubijete u četiri zida, ali ja nisam lud, istina je nepobitna - rekao je.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

 

On je rekao da će patnju porodica ubijenih "više osećati njegovo srce, nego srce bilo koga ko sedi u sudnici". I to je izgovorio pred ožalošćenim!

- U ćeliji, uz post i molitvu, ja se molim za vaskrsenje, Ne mogu da verujem da je moj sin tako nešto uradio. Vaspitan je da bude pošten, da uči školu, bude domaćin. Svi znaju ko sam ja i šta sam ja. Odakle sam potekao i dokle sam stigao. Ipak, ništa ne može da opravda delo mog sina. Ja ovde slušam da je moj sin pucao u džak iz automatske puške u prostoriji tri sa dva metra - dodao je Radiša Blažić.

Rekao je da sinu nikada nije govorio o oružju "jer zna da je to zlo" i, kako je rekao, od toga se kloio od devedesetih.

- Ja sam doveden u situaciju da se dovodi u pitanje moja krivica, da sam sinu dozvolio da tako nešto uradi. Ja nisam išao u lov, a kamoli da dozvolim sinu da usmrti momka kog sanjam noćima, koji se sa mnom veselio na nekom veselju, imao je košulju boje trule višnje. Ja ću njega žaliti kao da je sin. Ja ovde branim istinu, uniformu, čast oficira. Žao mi je što odgovaram pred ovim sudom, što nije međunarodni.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar