Vesti > Hronika

RODITELJ GAĐAO FLAŠOM DIREKTORA ŠKOLE! Kolektiv uputio APEL zbog stravičnog nasilja u Nišu

Otac deteta je zbog parking mesta nasrnuo na direktora osnovne škole

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

23/10/2024 > 15:13

podeli vest:

RODITELJ GAĐAO FLAŠOM DIREKTORA ŠKOLE! Kolektiv uputio APEL zbog stravičnog nasilja u Nišu
Foto: Youtube PrintScreen/Stefan Rančić


Direktor OŠ "Miroslav Antić" u Nišu napadnut je 21. oktobra u prepodnevnoj smeni, a tim povodom oglasio se kolektiv škole. 

Kako su naveli u saopštenju, roditelj predškolskog deteta koje pohađa pomenutu školu zbog "zabrane parkiranja upao je u kancelariju direktora, vređao ga, psovao i pretio".

- Roditelj predškolskog deteta koje pohađa ovu školu, rezigniran zbog postavljanja kapije i zabrane parkiranja u školskom dvorištu, upao je u kancelariju direktora, vređao ga, psovao i pretio mu, a na kraju ga i gađao flašom vode, pogodivši monitor koji je bio tik ispred direktora, na radnom stolu za kojim je sedeo. Na sreću svih, do povreda nije došlo - stoji u saopštenju kolektiva.

Kako dodaju, iza ovog čina koji je celom kolektivu neobjašnjiv i neshvatljiv ostala su pitanja:

- Šta bi bilo da se ovom čoveku koji je vandalski ušao u školu pod rukom našao neki drugi predmet, a ne flaša vode? Šta da je bio precizniji? Znamo li da li je bio naoružan? Кoliki je bio njegov bes i na šta je bio spreman? Šta bi se desilo da je fizički nasrnuo? Кako bi reagovala deca da su videla da neko nepoznat napada direktora? Sva ova pitanja zamenjuje jedno: šta treba da se dogodi da prestanu ovakva dešavanja? - napisali su u saopštenju.

Pitaju se "šta je sledeće"?

Kako dodaju, pitaju se da li treba čekati da neki roditelj, nezadovoljan ocenom koju je dete dobilo, nasred časa uđe u učionicu i pred decom nasrne na učitelja ili nastavnika. 

- Da ga vređa ili pokuša fizički da se obračuna sa njim dok deca gledaju? A ako je u pitanju učiteljica ili nastavnica? Da li dečaci treba da gledaju kako muška ruka kreće ka ženi? - navodi se u daljem tekstu saopštenja.

- Poslednjih godinu i više dana svedoci smo vršnjačkog nasilja. Kad su uzroci u pitanju, podeljena su mišljenja ko je više kriv. Ali jedno je sigurno – roditelji su ti koji su decu izrodili, vaspitavali i kao sedmogodišnjake upisali u školu. Pričali su im da nije lepo tući se, svađati se, mrzeti, ne biti dobar drug. Stiče se utisak kao da su jedno zaboravili – roditelji su najveći uzori svojoj deci i njihovo ponašanje je model dobrog ponašanja, jer su to mama i tata - navodi se.

Dodaju da nisu sigurni kako da znaju da neko drugi ko je član osoblja škole neće biti sledeći na meti.

- Kako da znamo da deca u školi neće biti povređena u nastupu besa razularenih pojedinaca? Ukoliko želimo dobro i samo dobro mališanima koji nam veruju, moramo stati na kraj ovakvim incidentima i zaštititi sve u školi. Zaposlenima u školi mora se vratiti dostojanstvo, ugled i autoritet kako bi nesmetano mogli da zaštite i sebe i decu - stoji u saopštenju.

Kolektiv ove škole apeluje da se zaštite svi radnici škole. 

- Ne zaboravite, prosvetni radnici i deca su u istoj zgradi, u istim učionicama, u istom dvorištu. Napade na njih gledaju deca. I uče - zaključuju na kraju.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar