Vesti > Politika

Da li će 13. PARLAMENT biti baksuzan? Nova skupština 1. avgusta, rok za vladu 90 dana

Sednicom će predsedavati najstariji poslanik Vladeta Janković, a ako on bude sprečen ili ne želi, sledeći je Veroljub Stevanović

Autor: Tanjug

27/07/2022 > 15:35

podeli vest:

Da li će 13. PARLAMENT biti baksuzan? Nova skupština 1. avgusta, rok za vladu 90 dana
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Novi poslanici, sa lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila, sešće u skupštinske klupe u ponedeljak, 1.avgusta, a nakon što im mandati budu potvrđeni, i Srbija dobije 13. saziv parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za izbor nove vlade.

U skladu sa propisima, dosadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić, sazvao je konstitutivnu sednicu parlamenta, i danas saopštio da će 1. avgusta 250 novih predstavnika građana, sa 12 izbornih lista ući u parlament.

Tom sednicom, prema skupštinskom Poslovniku, predsedava najstariji poslanik, što je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a ukoliko on ne može ili ne želi to da učini, predsedavaće sledeći “po starešinstvu”, Veroljub Stevanović sa izborne liste “Nada”.

Najstarijem u vođenju sednice, pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste, a to su u novom sazivu Nikola Bokan sa izborne liste “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz “Ujedinjenih”, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste “Nada”.

Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Ostavite komentar