Vesti > Politika

Potrebna SAGLASNOST svih članica EU da bi se raspravljalo o statusu kandidata za tzv. Kosovo

Varhelji je podsetio da pet članica Unije ne priznaje samoproglašeno Kosovo

Izvor: K1info/Tanjug

14/02/2023 > 20:46

podeli vest:

Potrebna SAGLASNOST svih članica EU da bi se raspravljalo o statusu kandidata za tzv. Kosovo
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo


Komesar za proširenje Oliver Varhelji je danas u Evropskom parlamentu odgovarajući na pitanja poslanika poručio da usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU nije kriterij prema kome bi mogli biti zamrznuti pregovori između Srbije i EU.

- Mi smo naglasili u našem izveštaju da je usklađivanje spoljne politike deo kriterijuma i mi smo zamolili Srbiju, koja je ne samo kandidat za članstvo nego i naš saveznik, da nam pomogne i da se uskladi sa našom politikom. To je važno politički i za mnoge države članice EU je ovo možda i najvažniji kriterijum - kazao je Varhelji. 

Podsetio je, međutim, da po pravilima koja su obavezna, a to su pregovarački okvir i nova metodologija, usklađivanje nije kriterijum zbog kojeg bi mogli biti suspendovani pregovori. 

- To je zadnja mera na raspolaganju. Nadam se da Srbija shvata koliko je važno da nam pomogne u borbi protiv rata u Ukrajini koji utiče na sve. Mi se nadamo da će Srbija promeniti ovaj stav - naglasio je Varhelji.

Evropska komisija izrazila je spremnost da radi na dokumentaciji tzv. Kosova za dobijanje statusa kandidata u Evropskoj uniji, ali da bi posao počeo potrebna je saglasnost svih država članica EU, preneo je "Reporteri".

Komesar za proširenje Oliver Varhelji je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta izjavio da zbog nepriznavanja od strane pet zemalja članica EU (Španija, Rumunija, Kipar, Slovačka, Grčka), postoje pravni problemi, što utiče na pristup evropskih institucija statusu Prištine.

- Kosovo je podnelo zahtev za članstvo i sada švedsko predsedništvo razmatra opcije. Sa naše strane, mi smo spremni da radimo svoj posao, a to je da pripremimo mišljenje o statusu kandidata, ali odluka ne pripada nama, Komisiji, već Savetu EU - objasnio je komesar Varhelji, prenosi RTK.

Švedsko predsedništvo, dodaje "Reporteri", od ranije radi na pronalaženju formule koja će omogućiti Evropskoj komisiji da počne rad na mišljenju o spremnosti Kosova da postane država kandidat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar