Vesti > Politika

Kovač: VIZNA LIBERALIZACIJA za tzv. Kosovo je važna, ali je potrebno REALNO SAGLEDATI TRENUTAK

Jedna strana dobija nagradu, a druga čeka dve godine na otvaranje klastera, kaže predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

18/04/2023 > 13:32

podeli vest:

Kovač: VIZNA LIBERALIZACIJA za tzv. Kosovo je važna, ali je potrebno REALNO SAGLEDATI TRENUTAK
Foto: ATA Images


Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač rekla je danas povodom odobravanja vizne liberalizacije  za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu da je ona važna iz bezbednosnih i ekonomskih razloga, ali je ocenila da je potrebno realno sagledati trenutak u kome se nalazi dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, u kome, kako je navela, jedna strana dobija nagradu, a druga čeka dve godine na otvaranje klastera. 

Kovač je za Tanjug precizirala da će vizna liberalizacija stupiti na snagu kada Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja bude operativan, najkasnije do 1. januara 2024. godine.

- To je sistem koji će sprovoditi skrining putnika pre putovanja, i omogućiti državama EU da uskrate dozvolu onima koji predstavljaju bezbednosnu pretnju - objasnila je Kovač.

Ona je ocenila da je vizna liberalizacija važna iz bezbednosnih i ekonomskih razloga, na prvom mestu iz razloga poštovanja prava na slobodu kretanja. 

- Iz ekonomskih razloga, jer će se dalje jačati potencijali Berlinskog procesa, stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta, radi se na jačanju ekonomskih potencijala Otvorenog Balkana - rekla je Kovač.

Istovremeno je ukazala da je značajno da napredak svih kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo bude ocenjivan individualno.

- Važno je da postoji princip individualnosti u procesu evropskih integracija, mi se za to zalažemo, ali je potrebno realno sagledati trenutak u kome se nalazi dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, u kome jedna strana dobija nagradu, a druga čeka dve godine na otvaranje klastera - rekla je Kovač.

 

 

 

Ostavite komentar