Vesti > Politika

Da ne bude bilo kakve dileme - NEĆEMO PODRŽATI članstvo Kosova u UN

Kako je rekao, možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

19/04/2023 > 12:54

podeli vest:

Da ne bude bilo kakve dileme - NEĆEMO PODRŽATI članstvo Kosova u UN
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom, da su razgovarali i o situaciji na KiM i da je, da ne bi bilo nikakve dileme, ponovio stavove Srbije - nećemo podržati članstvo Kosova u UN.

- Govorili smo i o situaciji na KiM i ja sam ponovio, da ne bude bilo kakve dileme, stavove Srbije da Srbija ono što je rekla da će da ispuni, ali da neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama UN. I da sam o tome jasno obavestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stanu, i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli Zemaljskoj sa kojima smo razgovarali - naveo je Vučić.

Preneo je novinarima da je rekao gostu iz Švedske da je video da se stalno u medijima provlači jedan politički trik - kako je važno da Albanci krenu u proces formiranja ZSO, pa da valjda Srbija treba odmah da ispuini sve što im padne napamet... , da stvari ne idu tako.

 

- Stvari idu ovako. Danas je 10 godina od Briselskog sporazuma. Vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, kada to uradite, a Srbija je uvek svoju reč držala, kao i posle Briselskog sporauzma i ubuduće će, Srbija će svoj deo posla da ispuni. Ali, nema igre oko toga, ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavmao onda naš deo - istakao je Vučić.

Kako je rekao, možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno.

- Pa, tek onda da mi radimo sve drugo, jer to je obaveza koja nije prihvaće u februaru ili martu ove godine ili u novembru prošle godine, to je obaveza koja postoji od 19. aprila od 2013. godine - naglasio je Vučić.

Bilstrem: Sve odredbe Ohridskog sporazuma da se primene odmah

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijas Bilstrem izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao, između ostalog, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da Evropska unija očekuje da se primene sve odredbe dogovora postignutog u Ohridu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Vučićem, rekao da Srbija pripada EU, koja je ujedno i najveći trgovinski partner, kao i da nema drugih alternativa osim evropskog purta.

- Švedsko predsedavanje drži Zapadni Balkan visoko na agendi, Srbija je prva na putu obilaska tih zemalja. Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope i očekujem usklađenost naših partnera sa nama. Zemlje u regionu su suštinski partneri u zalaganjima da održimo stabilnu Evropi - rekao je Bilstrem.

On je istakao da je njegova poseta odraz snažnih veza Srbije i Švedske i podsetio da u toj zemlji radi oko 130.000 državljana Srbije, kao i da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana. Dodao je da je sa Vučićem razgovarao i o tekućim reformama i problemima, vladavini prava, slobodi medija...

- Važno je da se Srbija potpuno uskladi sa EU - rekao je on.

 

Ostavite komentar