Vesti > Politika

Viola fon Kramon: BOJKOT orkestriran u BEOGRADU, ZSO što pre - Srbi da se VRATE U INSTITUCIJE

Rad na uspostavljanju ZSO treba da se završi što pre

Izvor: K1info/Tanjug

24/04/2023 > 16:19

podeli vest:

Viola fon Kramon: BOJKOT orkestriran u BEOGRADU, ZSO što pre - Srbi da se VRATE U INSTITUCIJE
Foto: printscreen NOVA RS


Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je danas da osuđuje navodno zastrašivanje onih koji su želeli da učestvuju na izborima ili glasaju u četiri opštine na severu KiM, ali i da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da bude uspostavljena što pre.

Fon Kramon je na Twitteru navela da su izbori za gradonačelnike i dva izbora za skupštinu opština, koji su održani u nedelju, u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, bili u skladu sa kosovskim pravnim okvirom.

Ona kaže da duboko žali što je glavna politička snaga na severu KiM, Srpska lista, odbila da učestvuje na ovim izborima i najoštrije je osudila, kako tvrdi, zastrašivanje svih onih koji su želeli da se kandiduju ili glasaju u nedelju.

Kako je ocenila, posle jednog odlaganja izbora, bojkot koji je orkestriran od strane srpske Vlade u Beogradu, kao i zastrašivanje opozicionih srpskih političkih lidera, neprihvatljivi su i protivni demokratskim standardima.

- Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je žalosna i mora prestati - smatra Fon Kramon, koja misli da je sada vreme da se Srbi vrate u institucije.

Prema njenim rečima, trenutni institucionalni i bezbednosni vakum mora da se reši u dijalogu sa lokalnim stanovništvom na severu KiM.

Fon Kramon je istakla da bi sada trebalo olakšati trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da vlada u Prištini mora to omogućiti.

- Rad na uspostavljanju ZSO treba da se završi što pre - naglasila je ona.

EU će blisko sarađivati sa svim relevantnim stranama na ponovnom uspostavljanju bezbednosti i normalnog života za sve građane u ovim opštinama, navela je Fon Kramon i pohvalila Euleks, Kfor i kosovsku policiju na angažovanju.

 

Ostavite komentar