Vesti > Politika

Milosavljević: Na KiM nas očekuje SITUACIJA TEŠKA skoro kao ona 1999. godine

On je upozorio da će posle izbora Albanci biti u situaciji da sve što je srpsko mogu da proglase javnim interesom

Izvor: K1info/Tanjug

25/04/2023 > 22:55

podeli vest:

Milosavljević: Na KiM nas očekuje SITUACIJA TEŠKA skoro kao ona 1999. godine
Foto: Shutterstock


Od Prištine i toga šta će dati da se sprovede, zavisi kako će se stvari razvijati posle sastanka u Briselu, zakazanog za 2. maj, rekao je danas politikolog Zoran Milosavljević i ocenio da i Srbe i Albance očekuje veoma teška, nikada teža situacija, skoro kao ona 1999. godine.

Milosavljević je za Tanjug rekao da će na dijalog negativno uticati ono što se sada desilo - izbori na severu KiM, članstvo Prištine u SE.

- Ne znam ni da li dijalog postoji, o čemu možemo da razgovaramo kada imamo guranje nečega što nema osnovu da uđe u SE, nema osnovu da se procedura ispuni ... - rekao je Milosavljević i dodao da i ocena portparola EU Petera Stanoa da su uzeli k znanju da je Srbija glasala protiv članstva Kosova u SE predstavlja indirektnu pretnju. 

Na pitanje da li će se 2. maja u Briselu razgovarati o ZSO, i da li očekuje neki konkretan pomak, Milosavljević kaže da su priču o ZSO toliko umrsili i da pokušavaju da joj podignu cenu, ''da će nam dati nešto što je naše, a da za uzvrat dobiju državnost''.

Sve to, kako je ocenio, predstavlja nepartnerski perfidni odnos.

- Moraju, trebalo bi, ako hoćemo noramlizaciju, bez kršenja međunarodnog prava i Povelje UN, a do sada ništa nije išlo po zakonu, sve je išlo na štetu Srbije. Ako smatraju da nešto treba da se uradi po zakonu i da se vratimo u red, trebalo bi da implementiraju ZSO kao što je dgovoreno Briselskim sporazumom. U slučaju da se to ne desi time će napraviti vrstu zamrzavanja, a i sami su rekli da zamrznuti konflikt nije nikome u interesu i poslati poruku, njihovim postavljenicima u našoj južnoj pokrajini da mogu da budu još agresivniji u sporovođenju nedela prema našim ljudima - naveo je Milosavljević.

Na pitanje kakva je subdina Srba nakon izbora, kaže da će situacija biti nikad teža.

- Veoma teška situacija nikada teža, skoro da se ravna sa onom kao 1999. godine - rekao je on i upozorio da će sada Albanci biti u situaciji da sve što je srpsko mogu da proglase javnim interesom.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje od sastanka u Briselu, Milosavljević je naveo i da će od nas, nakon svega što se desilo, morati da očekuju reciprocitet i naglasio da nema osnova da nam bilo ko zameri po bilo kojoj tački.

Na pitanje da li idemo u dublju krizu ili stremimo ka EU putu, kaže ''da je sve do njih'' i da su do sada kršili sve što je trebalo da bude poštovano prema nama. 

- Do njih će biti da li će se kriza produbljivati ili ne. Ponašaćemo se isto i poštovati mir, jer neko mora da bude pametniji i da oseti ozbiljnost očigledne opasnosti...Srpsko rukovodsto vidi tu ozbiljnost, tenziju, ako se ponašamo kao oni ulazimo u ozbiljnu dublju krizu koja može da ode tamo gde niko ne želi - naveo je Milosavljević.

 

 


 

 

Ostavite komentar