Vesti > Politika

Vučić sa PREDSEDNICOM INDIJE: Hvala na podršci TERITORIJALNOM INTEGRITETU Srbije

Predsednik Srbije kaže da je sa Droupadi Murmu razgovarao o saradnji u šest najvažnijih oblasti

Izvor: K1info/Tanjug

08/06/2023 > 12:24

podeli vest:

Vučić sa PREDSEDNICOM INDIJE: Hvala na podršci TERITORIJALNOM INTEGRITETU Srbije
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas Indiji, posle sastanka sa predsednicom Indije Droupadi Murmu u Palati Srbija, na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje i na poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN.

Ogromna mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim u Beogradu, ovo je posle 1972. godine, posle više od pola veka, prva ovakva poseta, i posebno sam srećan što mogu da vam budem domaćin. Uveren sam da ste mogli da vidite u Beogradu gostoprimstvo na svakom koraku i najbliži odnos prema prijateljskom narodu Indije, što datira još od Pokreta nesvrstanih - poručio je Vučić predsednici Indije.

On je podsetio da su diplomatski odnosi naše zemlje sa Indijom uspostavljeni 1948. godine i da smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo.

- Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodno javno pravnih normi i Povelje UN. Srbija će se na isti način odnositi prema Indiji i verujemo da u svakoj instituciji u svetu postoji prostor za našu najbližu saradnju, koju niko ne može da naruši - naglasio je Vučić.

Predsednik je napomenuo da je sa Murmu razgovarao o saradnji u različitim oblastima.

Naša nacionalna kompanija i indijska razmotriće uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Delhija, a dao sam nalog da se u sedam do 10 dana uprosti vizni režim sa Indijom. Saradnja Srbije i Indije će i dalje da raste, razgovarali o šest najvažnijih oblasti, a politička saradnja treba da bude temelj za sve ekonomske poslove koji nas čekaju - rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da je sa indijskom predsednicom Droupadi Murmu razgovarao o saradnji u šest najvažnijih oblasti, kao i da će nakon sastanka nastaviti da produbljuju prijateljske odnose i političku saradnju. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa indijskom koleginicom razgovarao o sveukupnoj saradnju koja je počela da se kreće u boljem smeru, naročito posle razgovora sa premijerom te zemlje Narendrom Modijem.

- Naša trgovinska razmena je nedovoljna, ali raste, imajući u vidu trenutnu trgovinsku razmenu od 330 miliona evra, ali verujemo da može da bude desetostruko veća. Razgovarali smo i formirali zajednička tela koja će se baviti rešavanjem problema i koja će obezbediti lakšu saradnju - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima razgovarali su i o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Nju Delhija.

- Indijski turisti su probirljivi, ali izuzetni, a verujem da ima i građana Srbije koji žele da vide tu zemlju. To će morati da bude pomognuto uprošćavanjem viznog režima. Dao sam nalog ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da u narednih sedam do 10 dana, da se uprosti vizni režim da bi privukli veći broj turista i poslovnih ljudi - rekao je on.

Kako je istakao posebno su razgovarali o saradnji u oblasti odbrane.

- Srbija proporcionalno svojoj veličini koja je 200 puta manja od Indije koja je i proizvođač i kupac svakovrsne vojne opreme i verujem da, po pitanju baruta, municije i eksplozivnih sredstava možemo da napravimo saradnju - rekao je predsednik Srbije.

Jedna od tema, istakao je, bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova i dodao da veruje da i u proizvodnji lekova može da se sarađuje sa Indijom.

- Industrijska proizvodnja je važan deo saradnje. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije, već smo sada imali ulaganja koja su donela 50 miliona evra i povukli smo 12 miliona da privučemo kinematografe. IT sektor, Indija je jedna od zemalja sa najsnažnijim rastom startapova i tu možemo da razmenimo iskustva i zajednički radimo. Uskoro gradimo peti naučni park u Kragujevcu i ponudićemo im saradnju - rekao je on.

Dodao je da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme, smrznuto voće.

- To su šest najvažnijih oblasti, nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose i političku saradnju. Indijska ekonomija je postavljena na moderne osnove. Ulaganje u energetiku je bila tema, jer je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije. Verujem da ćemo uspeti da napravimo još bolje rezultate u saradnji dva prijateljska naroda - zaključio je Vučić.

Ostavite komentar