Vesti > Politika

Francuski evroposlanik Marijani: KOSOVO je za mene DEO SRBIJE

Podsetio je da brojne države članice EU - Kipar, Rumunija, Slovačka, Španija nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije

Izvor: K1info/Tanjug

14/06/2023 > 19:10

podeli vest:

Francuski evroposlanik Marijani: KOSOVO je za mene DEO SRBIJE
Foto: printscreen tanjug


Francuski evroposlanik Tjeri Marijani izjavio je danas da je vreme da se situacija na severu Kosova i metohije smiri i istakao da je potrebno "setiti se kako je sve počelo".

On je za Tanjug rekao da je realnost da je sve počelo tako što su prištinske vlasti želele na silu da postave gradonačelnike koji nisu imali nikakav legitimitet. 

- Žalim zbog činjenice da su snage NATO angažovane na toj teritoriji i upotrebljene da bi obavljale policijski posao za vladu u Prištini. Sada je vreme da se situacija smiri - rekao je Marijani i podsetio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti 12. juna prihvatio da se održe novi izbori.

Prema njegovim rečima na teritoriji na kojoj su građani srpske nacionalnosti većina, opštinske vlasti mogu da budu samo predstavnici većinske populacije.

- Na izborima koje su Srbi bojkotovali gradonačelnici koji su izabrani glasovima manje od pet procenata biračkog tela nisu legitimni predstavnici - rekao je Marijani i ponovio da žali što su snage NATO angažovane na teritoriji KiM iskorišćene od strane Prištine za nasilno "ustoličenje" nelegitimnih opštinskih rukovodilaca.

Komentarišući današnje obraćanje predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani u Evropskom parlamentu, on je naglasio da ga nije direktno slušao, jer na taj način prati isključivo izlaganja šefova država.

- Za mene je Kosovo deo Srbije, a ne nezavisna država - rekao je on.

Podsetio je da brojne države članice EU - Kipar, Rumunija, Slovačka, Španija nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

- Prijem Kosova u Evropsku uniju bio bi po meni destabilizujući faktor i put ka otvaranju problema sa Albanijom. Istrajavaću na svom stavu i na stavu svoje stranke da mi nismo saglasni da se ta teritorija primi u sastav Evropske unije - poručio je francuski evroposlanik Marijani.
 

Ostavite komentar