Vesti > Politika

ZNA SE ko nam OTIMA Kosmet: NEMA statusno neutralnih PREGOVORA, sve je POLITIČKA VOLJA Zapada

Zapad ignoriše Rezoluciju 1244, a Srbija ne priznaje otcepljenje svoje teritorije

Izvor: K1info/Tanjug

17/06/2023 > 16:36

podeli vest:

ZNA SE ko nam OTIMA Kosmet: NEMA statusno neutralnih PREGOVORA, sve je POLITIČKA VOLJA Zapada
Foto: Tanjug/Tanja Valič


Karijerni diplomata Zoran Milivojević, komentarišući trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji, izjavio je da više nema statusno neutralnih pregovora i statusno neutralnog ponašanja, te da je sve u službi političke volje NATO, SAD i većine u Briselu.

- Ne postoji nikakav sporazum koji pravno obavezuje Srbiju, jer Srbija nije preuzela nikakve međunarodnopravne ni političke obaveze vezane za Ohridski sporazum koji Zapad pokušava da predstavi kao pravno obavezujuć za Srbiju - rekao je Milivojević za Tanjug.

On je dodao da u vezi sa tim sporazumom ne postoji nikakav element koji bi obavezivao Srbiju, osim načelne saglasnosti da se o njemu razgovara.

- Imam utisak da smo svedoci scenarija pokušaja da se silom ostvari kontrola severa KiM i da se realizuje priznanje Kosova nasilnim putem, a da je to vezano za ono što smo dobili za Novu godinu da se do kraja godine reši kosovsko pitanje za vreme ovih administracija - rekao je Milivojević.

On je dodao da budući da kosovsko pitanje ne može da se reši pravnim putem jer, kako kaže, Zapad ignoriše Rezoluciju 1244, a Srbija ne priznaje otcepljenje svoje teritorije, toleriše se i nasilan metod realizacije, sa pritiskom na Srbiju da prizna novo stanje.

- Primena Briselskog sporazuma znači da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) i ugradi u politički sistem tzv. Kosova, a kad je ugrađena u politički sistem Kosova ona je deo sistema koji garantuje Srbima opstanak, nakon čega se sprovode izbori kada znamo da Zajednica postoji - rekao je Milivojević.

On je dodao da su navodi medija da je Briselski sporazum mrtav uzrokovani ponašanjem vlasti u Prištini koje ga ne primenjuju, ali i Brisela, a da Srbija insistira na sporazumu.

- Sve o čemu pričamo, kao i ono o negiranju Briselskog sporazuma, navodi na zaključak da više nema statusno neutralnih pregovora, nema statusno neutralnog ponašanja ni KFOR-a, sve je stavljeno pod političku volju NATO-a, SAD i većine u Briselu - rekao je Milivojević, i dodao:

- Sve što NATO, SAD i Brisel trenutno rade, rade sa pozicije da Kosovo priznaju kao suverenu državu, da ima pravo da interveniše i da sprovodi izbore.

Ostavite komentar