Vesti > Politika

Važan SASTANAK u Subotici: Ana BRNABIĆ ugostila Andreja PLENKOVIĆA, zajedno OTVORILI Hrvatski dom

Premijeri Srbije i Hrvatske posle sastanka prisustvovaće otvaranju Hrvatskog doma - Matice

Izvor: K1info/Tanjug

23/06/2023 > 15:34

podeli vest:

Važan SASTANAK u Subotici: Ana BRNABIĆ ugostila Andreja PLENKOVIĆA, zajedno OTVORILI Hrvatski dom
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Gradskoj kući u Subotici.

Posle bilateralnog sastanka dvoje premijera uslediće sastanak predstavnika dve vlade kome će prisustvovati ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. 


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković otvorili su danas na svečanoj ceremoniji Hrvatski dom - Matice u Subotici.

Posle obilaska Doma prisutnima će se obratiti predsednica HNV-a Jasna Vojinović, premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Svečana akademija zakazana je u 19 sati u Hrvatskom domu - Matici.

Radovi na izgradnji Hrvatskog doma - Matice započeli su u junu 2021. godine, finansirani od strane Vlade Hrvatske. Objekat ima ukupnu površinu 1100 kvadrata, izgrađen je na tri etaže.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Kamen temeljac položen je krajem aprila 2021. godine. Kako navode u HNV, reč je o kapitalnom projektu hrvatske zajednice u Republici Srbiji koji će pod isitm krovom okupiti Hrvatski nacionalni savet, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i izdavačku ustanovu "Hrvatska riječ", a "Matica" će takođe biti mesto realizacije aktivnosti kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice.

Pre otvaranja dve Vlade i dva premijera imali su sastanak na kome su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje, značaju konstruktivnog dijaloga kao putu za rešavanje otvorenih pitanja i razmatrali teme konkretne saradnje i povezivanja. ​

Plenković u Subotici boravi i povodom proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića.
On se u Subotici najpre sastao sa predstavnicima hrvatske zajednice.

Ostavite komentar