Vesti > Politika

Uveren sam u dalje JAČANJE BRATSKIH odnosa GRČKE sa SRBIJOM: Vučić ČESTITAO pobedu Micotakisu

Preliminarni rezultati današnjih ponovoljenih parlamentarnih izbora u Grčkoj pokazuju da je partija Nova demokratija ubedljivi pobednik

Izvor: K1info/novosti.rs

25/06/2023 > 21:54

podeli vest:

Uveren sam u dalje JAČANJE BRATSKIH odnosa GRČKE sa SRBIJOM: Vučić ČESTITAO pobedu Micotakisu
Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav


Nova demokratija pobednik je današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj, pokazali su prvi zvanični rezultati, a glasači su lideru stranke Kirjakosu Micotakisu dali novi četvorogodišnji mandat na mestu premijera, javlja Rojters.

Pobedu na izborima Micotakisu čestitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Čestitam Kirjakosu Micotakisu na izbornoj pobedi, uveren da će nastaviti da radi na napretku Grčke i njenih građana, kao i na daljem jačanju odnosa sa bratskom i prijateljskom Srbijom - poručio je Vučić.

Na osnovu četvrtine prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija vodila je sa 40,5 odsto glasova, pokazali su podaci ministarstva unutrašnjih pslova, dok je, kako navodi britanska agencija, posle 60 odsto izbrojanih glasova, velika verovatnoća da će Micotakis imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mesta.

To je za 20 odsto više od drugoplasirane partije Siriza, radikalne levice, koja je pobedila na izborima 2015. godine i vodila zemlju do 2019. godine, kada je izgubila od Nove demokratije.

Nedeljno glasanje je drugo veliko u prethodnih pet nedelja, pošto na izborima 21. maja, pod drugim izbornim sistemom, niko nije uspeo da dobije većinu u parlamentu od 300 poslanika.

Međutim, po sadašnjem izbornim sistemom, najbolje rangirana partija na osnovu glasaova dobija bonus mesta, od 20 do 50, zavisno od rezultata.

 

 

 

Ostavite komentar