Vesti > Politika

MINISTARKA zahvalila Švedskoj: Klasteri NISU OTVORENI, ali je pokrenuta NOVA DISKUSIJA o proširenju Evropske UNIJE

Istaknuto je i da je cilj reforme pravosuđa da kreira nezavisno sudstvo, ne samo za državu već i za društvo u celini

Izvor: K1info/Tanjug

30/06/2023 > 17:01

podeli vest:

MINISTARKA zahvalila Švedskoj: Klasteri NISU OTVORENI, ali je pokrenuta NOVA DISKUSIJA o proširenju Evropske UNIJE
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


U Beogradu je danas održan panel "Od Švedske do Španije - Nova Trojka, nove ideje", posvećen završetku švedskog predsedavanja Savetu EU, koje 1. jula preuzima Španija, a ministarka za evropske integracije Tanja Miščević iskazala je zahvalnost Švedskoj što je za vreme njenog predsedavanja EU otvorena nova diskusija o proširenju.

Miščević je na panelu navela da Srbija napreduje u implementaciji ustavnih amandmana u vezi sa reformom pravosuđa, iako nisu otvoreni novi klasteri, te da je usvojeno i pet zakona, a da je u toku kreiranje tela za izbor sudija, kao i pripremanje novih zakona.

Navela je da je cilj reforme pravosuđa da kreira nezavisno sudstvo, ne samo za državu već i za društvo u celini.

Dodala je da je drugi cilj implementacija medijske strategije navodeći da ona podrazumeva promenu tri zakona i da je zakon o elektronskim medijima u pripremi, te da se očekuje da se organizuje javna debata.

- Da li kasnimo u tome? Da, kasnimo, zato što je rad na tim zakonima od izuzetne važnosti. Treba redizajnirati uslove za bolje medijsko okruženje - rekla je ona.

Ministarka je navela da je važan cilj i usaglašavanje sa viznim režimom EU.

- Zatim je tu energetska diverzifikacija koja treba da se posmatra iz više vizura. Jedna je ekonomska, a drugo geostrategijska i politička. Pripremili smo i poslali Skupštini nacrt o energetskim politikama Srbije koji je izuzetno važan - zaključila je ministarka Tanja Miščević.

 

 

Ostavite komentar