Vesti > Politika

Vučić posle SASTANKA sa Orbanom i Nehamerom: Dogovorili smo KONKRETNE AKCIJE kada su u pitanju MIGRACIJE

Austrijski kancelar Karl Nehamer se zahvalio Srbiji zbog uvođenja viznog režima prema Tunisu i Indiji što je smanjilo broj migranata

Izvor: K1info/Tanjug

07/07/2023 > 13:05

podeli vest:

Vučić posle SASTANKA sa Orbanom i Nehamerom: Dogovorili smo KONKRETNE AKCIJE kada su u pitanju MIGRACIJE
Foto: Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je važno što su Srbija, Mađarska i Austrija potpisale trilateralni Memorandum o daljoj saradnji kako bi se ilegalne migracije držale pod kontrolom.

On je u obraćanju javnosti nakon Trilateralnoig sastanka Srbije sa premijerima Mađarske i Austrije kazao da je zadovoljan da je ono o čemu se razgovaralo u prethodnim susretima sprovedeno u delo u delo i što je Austrija u prvoj trećini godine smanjila za 18 odsto broj tražilaca azila nego što je imala prethodne godine, izjavio je Vučić. On je dodao i da su dogovorili konkretne akcije kada su u pitanju migracije u najboljem interesu cele Evrope.

- Važno je što Austrija, Mađarska i Srbija potpisuju trilateralni memorandum, ali iskoristio sam priliku da govorimo i o drugim važnim temama - rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao to je rezultat i austrijske vlade i vlade Viktora Orbana.

- Mi smo spremni da nastavimo sa radimo dalje, posebno prema granici sa Severnom Makedonijom. Verujem sa ćemo ovo pitanje uspeti sa držimo pod kontrolom jer je u najboljem interesu naših zemalja i cele Evrope - kazao je Vučić.

On je naglasio da veruje da će se u godinama pred nama zajednički naći način da se promene trendovi i sačuva evropski napredak.

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da su tri zemlje uspele da smanje ilegalne migracije i zahvalio Srbiji na izmeni viznog režima za državljane Indije i Tunisa, zbog čega se broj ileganih migranata u Austriji značajno smanjio.

Nehamer je rekao da su danas pre svega razgovarali o daljoj borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i borbi protiv organizovanog kriminala. On je kazao da se pokazalo da sistem EU za borbu protiv ilegalnih migracija nije najbolje funkcionisao i da su zato tri zemlje uspostavile međusobu saradnju.

Naše tri zemlje su teško bile pogođene ilegalnom migracijom i u međuvremenu smo uspeli da postignemo da se sada malo drugačije razmišlja i da se donesu nove mere i postupci protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije - naveo je Nehamer.

On je istakao da su tri zemlje uspele da zakoče trend ilegalne migracije koji je postojao.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da bi Evropa imala stotine hiljada migranata više da nije Srbije i Mađarske koje sprečavaju ilegalnu migraciju. On je rekao da te dve zemlje štite Evropu na spoljašnjim granicama i da je od 330.000 migranata na granicama Mađarske čak 270.000 zaustavljeno na srpsko-mađarskoj granici.

Hvala predsedniku Vučiću za saradnju i to što čini za Evropu. Bez Srbije i Mađarske Austrija, Nemačka, Holandija imale bi stotine hiljade migranata više nego sada. Mađarska je u izuzetnoj poziciji i u bliskom susedstvu sa Ukrajinom, gde je rat, i u njoj je migrantska ruta najfrekventnija. Štitimo celu Evropu na spoljašnjim granicama. Kada naše obaveze ne bi ispunjavali bilo bi problema - rekao je on.

Prema njegovim rečima, niko ne može da stupi na teritoriju Mađarske bez postupka azila.

- Ako je pozitivan mogu da dođu, to bi trebalo druge države da čine, ali ne rade. U Briselu je doneta odluka o kvotama, ali one znače pomoć za Italiju, ali problem za Austriju - rekao je Orban.

Foto: Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader

 

Dodao je da ta zemlja neće zameniti efikasan sistem koji ima za neefikasan sistem Brisela.

- Naći ćemo politička i pravna rešenja da to sprečimo. Kako će se vršiti interpretacija odlučićemo, ali mi se ne branimo samo od migranata, već i od Brisela - rekao je Orban.

Ostavite komentar