Vesti > Politika

Rama: Problem na Zapadnom Balkanu NE SME SE TRETIRATI kao NEVAŽAN, pretnja od konflikta na KIM sve VEĆA

Američki predsednik Bajden na samitu NATO govorio o problemu Zapadnog Balkana, potvrdio je Rama

Izvor: K1info/Tanjug

11/07/2023 > 20:39

podeli vest:

Rama: Problem na Zapadnom Balkanu NE SME SE TRETIRATI kao NEVAŽAN, pretnja od konflikta na KIM sve VEĆA
Foto: Tanjug/AP


Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je predsednik SAD Džozef Bajden govorio i o bezbednosnom problemu Zapadnog Balkana,  tokom obraćanja na samitu NATO u Viljnusu.

- Teši me činjenica da se predsednik Bajden u svom govoru pred Savetom dotakao ove tačke, jer bezbednosni problem Zapadnog Balkana danas možda nije u istoj meri kao veliki problem Ukrajine, ali nije tako mali da se tretira kao nevažan - rekao je Rama, a prenosi Albanijen Post.

On je istakao da je ''ono što se dešava uznemirujuće'', i to, kako je ocenio, pogotovo u poslednje vreme, ''kada je sever Kosova postao vrela tačka i pretnja od konflikta postaje sve veća''.

- Istovremeno dok postoji dijalog između Beograda i Prištine, kojim posreduje EU, postoji i treća strana povezana sa stvaranjem ekstremističkih grupa na severu Kosova - tvrdi Rama.

On je ranije istakao da je prirodno za Albaniiju da ulaže više u odbranu, što je direktna posledica dešavanja u Ukrajini.

- Smatram da postoji potpuna namera da se nastavi podrška Ukrajini, i svi žele da više investiraju u odbranu, što je direktna posledica događaja u Ukrajini. Za nas je tako nešto prirodno, zato što smo na teži način naučili šta znače sloboda i demokratija u jednoj zemlji - rekao je Rama.

On je dvodnevni samit Alijanse u litvanskoj prestonici opisao kao odlučujući.

Govoreći o odluci da članice NATO najmanje dva odsto svog BDP-a odvajaju za odbranu, Rama je istakao da to za Albaniju predstavlja ''pod, a ne plafon'' posvećenosti, pored toga ''što nismo među najbogatijim zemljama članicama''.

 

Ostavite komentar