Vesti > Politika

CIRKUS u kosovskoj skupštini: Kurtija POLILI vodom, pa se POSLANICI POTUKLI, spomenuli i BEOGRAD

Opozicioni poslanici su sve vreme vređali Kurtija nazivajući ga "ološem"

Izvor: K1info/Tanjug

13/07/2023 > 12:15

podeli vest:

CIRKUS u kosovskoj skupštini: Kurtija POLILI vodom, pa se POSLANICI POTUKLI, spomenuli i BEOGRAD
Foto: Tanjug printscreen


Tokom današnjeg obraćanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kosovskoj skupštini došlo je do tuče među poslanicima, koja je izbila nakon što je jedan od poslanika polio Kurtija vodom. 

Kako prenosi prištinski Telegrafi, opozicioni poslanici su sve vreme vređali Kurtija nazivajući ga "ološem", a u jednom trenutku je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku gađao Kurtija vodom. 

 

Tada je došlo do fizičkog sukoba između ministara u prištinskoj vladi i poslanika opozicije. 

Na video snimku, vidi se gužva i tuča, kao i pripadnici obezbeđenja koji su velikom brzinom izvukli Kurtija iz sale.

Foto: Tanjug printscreen

 

Ovo nije prvi put da je došlo do incidenta u skupštini u Prištini, budući da su poslanici Kurtijevog Samoopredeljenja, dok su bili u opoziciji nekoliko puta bacali suzavac jer su se protivili predlozima zakona koji su na dnevnom redu.

Samoopredeljenje: Napad na vladu bez ministra po kontrolom BG

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija saopštio je danas da je današnji incident u prištinskoj skupštini organizovani napad na prvu vladu koja nema ministra ili zamenika ministre pod kontrolom Beograda, prenosi Reporteri.

Kako su naveli, incident se dogodio u trenutku diplomatske konfrotacije Beograda i Prištine.

- Organizovani kriminal i ispružena pesnica nas nisu sprečili da uvedemo red i ustavnost na Kosovo. Danas je u Skupštini Kosova pružena ruka onih koji ne žele kosovsko državljanstvo, demokratiju i zakon. Dok je premijer Aljbin Kurti držao govor o borbi Kosova za proširenje reda i zakona na severu zemlje, pojedini poslanici DPK su pesnicama, poput bande nasilnika, napali premijera i ministre - navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Luštaku, koji je danas u Skupštini polio vodom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegovog zamenika Besnika Bisljimija, izjavio je da će tužiti Bisljimija, ministarku pravde Albulenu Hadžiju i ministra finansija Hekurana Muratija za fizički napad.

On je novinarima rekao da je današnji incident bio koordinisan napad na njega, prenosi gazeta ekspres.

Kako je rekao, nije očekivao da će Bisljimi narušiti demokratiju i napasti, što su, kaže mogli svi da vide, i udariti ga flašom vode.

- I ministarka pravde Allbuljena Hadžiju koja je došla da me gurne, a zatim i ministar finansija, Hekuran Murati. Nakon toga ja sam reagovao. Nisam imao nameru da burno reagujem. Moja akcija je bila politička. Smatram da svi moraju da se osveže, a posebno ova vlast koja najviše odgovara Srbiji i Rusiji - rekao je on.

On je dodao i da će se podvrći lekarskom pregledu, jer je povređen tokom napada. 

Ostavite komentar