Vesti > Politika

Sastanak u Briselu nije bio uzalud - Priština da primeni ono što je ratifikovala

Prestanite da mislite o Briselu i ZSO kao pretnji, poručio je Lajčak predstavnicima Albanaca na KIM

Autor: RTS.rs

24/08/2022 > 13:22

podeli vest:

Sastanak u Briselu nije bio uzalud - Priština da primeni ono što je ratifikovala
Foto: Tanjug Arhiva


Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da prošlonedeljni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Prištine Aljbina Кurtija "sigurno nije bio uzalud".

Miroslav Lajčak je za Bi-Bi-Si na srpskom rekao da su imali "veoma profesionalnu, usmerenu diskusiju, ali se nisu svađali, već su poštovali vizije koje imaju i svesni su gde su razlike".

- EU razume da ne sme da izgleda kao da je izgubila interesovanje i okrenula glavu ka istoku. Zato su nam potrebni pozitivni primeri iz regiona - naveo je Lajčak.

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština na КiM politička ili pravna tema, Lajčak je odgovorio da ima elemenata i jednog i drugog.

- Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i to je pravna obaveza Кosova. Pravni aspekat je veći od mnogih drugih dogovora postignutih u Briselu, koji nisu ni bili ratifikovani - rekao je Lajčak i konstatovao da je "politički aspekt svuda oko nas i sprečava nas da primenimo dogovor".

Lajčak je Bi-Bi-Siju izjavio da je pregovaračkoj strani u Prištini ponudio rešenje.

- Moja poruka partnerima na Кosovu je da promene narativ - prestanite da mislite o tom pitanju kao o nečemu šta sve ne želite da bude i počnite da mislite o tome šta sve može da bude. Mislite o tome kao o mogućnosti, a ne kao o pretnji - kazao je Lajčak.

Naveo je da je primena postignutih sporazuma princip koji važi i za Beograd i za Prištinu.

- To nije princip izmišljen da bi neko mučio pregovaračke strane, već osnova međunarodnog prava - kako ću imati kredibilitet da postižem nove sporazume, ako ne primenjujem prethodne - izjavio je Lajčak, prenosi RTS.

Njagov mandat "kaže da sve treba da se završi potpisivanjem celovitog sporazuma o normalizaciji odnosa koji će biti pravno obavezujući i približiti Кosovo i Srbiju EU", rekao je Lajčak, uz ocenu da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine kvalifikovala Vučića i Кurtija za Nobelovu nagradu.

 

Ostavite komentar