Vesti > Politika

Analitičar Stanković o PISMU zapadnih lobista: Ne bi ga ni bilo da se Vučić NE SUPROTSTAVLJA nezavisnosti Kosova

Pariz je dobio Ajfelovu kulu kao rezultat Ekspo izložbe. Bilo bi dobro da i mi dobijemo prepoznatljiv simbol u Beogradu ili Srbiji

Izvor: K1info/Tanjug

09/08/2023 > 16:59

podeli vest:

Analitičar Stanković o PISMU zapadnih lobista: Ne bi ga ni bilo da se Vučić NE SUPROTSTAVLJA nezavisnosti Kosova
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Potpisnici inicijative koji od Vašingtona, Brisela i Londona traže da se prema Srbiji sprovede oštrija politika u kontekstu krize na KiM postupaju kao lobistička grupa za pritisak, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković i dodaje da je reč o grupi koja bezuslovno podržava nezavisnost tzv. Kosova.

Na pitanje šta se konkretno podrazumeva pod oštrijom politikom, Stanković kaže da je nagoveštaj toga bilo stavljanje na listu sankcija šefa BIA Aleksandra Vulina.

- Mislim da oni (potpisnici) koketiraju sa nekom vrstom političke izolacije Srbije i sa traženjem nekog alibija za eventualne političke pretnje, a možda kasnije i neke sankcije Vučiću ukoliko ne ispuni evroatlansku agendu o nezavisnosti Kosova. Iz ovog pisma treba očekivati i podršku Aljbinu Kurtiju kao sastavni deo tog čitavog političkog i geopolitičkog mozaika. To su ljudi koji su spremni da kreditiraju svaki oblik Kurtijevog i realnog i simboličkog nasilja, opstrukcije pregovora, opstrukcije normalnog života na KiM, ali je težište u ovom slučaju, u ovom trenutku na Aleksandru Vučiću - primetio je Stanković.

Stanković napominje da političari koji su potpisali pismo ne mogu da promene politiku ni Forin ofisa, ni Stejt departmenta, niti zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU, ali, kako kaže, svakako mogu kroz medije i kroz institucije da lobiraju za "kosovsku stvar" i za političku izolaciju Srbije.

- Ako gledamo širu sliku ovo nije samo zbog Kosova, Kosovo je tu važna tačka, mislim da je ovo jednim delom zbog toga što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji. Ovo je očekivan niski udarac određenih delova establišmenta sa zapada koji nemaju institucionalno toliko veliki uticaj, ali mislim da kvare poziciju Srbije u ovom trenutku na zapadu - rekao je Stanković.

Odgovarajući povodom spekulacija da bi Ukrajina mogla da prizna nezavisnost tzv. Kosova, Stanković ocenjuje da nije u interesu Ukrajine da se povredi načelo državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta jer, kako podseća, glavni ukrajinski argument protiv ruske invazije je zalaganje za princip međunarodnog prava. 

Povodom najave predsednika Aleksandra Vučića da će se u Beogradu realizovati veliki broj projekat do 2027. godine, kada će u prestonici biti održana specijalizovana međunarodna izložba Ekspo, Stanković ocenjuje da je taj plan ambiciozan i ozbiljan i da zahteva veliko angažovanje čitavog društva. 

- Expo 2027 je naša šansa u razvojnom i ekonomskom smislu, ali i u simboličkom smislu da radimo na promeni imidža Srbije koji je bio jako loš tokom devedesetih, a nije se ozbiljnije promenio, nažalost, ni posle 5. oktobra padom Slobodana Miloševića. Mislim da je ovo jedan razvojni projekat u smislu da će se u najvećoj meri angažovati i domaća pamet i ekonomski resursi, a pre svega građevinska operativa - naveo je Stanković.

On je rekao da je Vučić pored spiska ciljeva predstavio i set koraka koje treba preduzeti da bi se plan realizovao.

- Ne zaboravimo da je svojevremeno Pariz dobio Ajfelovu kulu kao rezultat Ekspo izložbe. Bilo bi dobro da i mi dobijemo neki prepoznatljiv simbol u Beogradu ili negde drugde u Srbiji. Nema tom planu ništa da se prigovori, stvar je samo u tome kako ćemo ga finansirati i kako ćemo ga spovesto u delo. Sigurno ako ga sprovedemo bićemo bolje mesto za život - naglasio je Stanković.

Ostavite komentar