Vesti > Politika

Rumunija je PROTIV uvođenja SANKCIJA Srbiji: Bukurešt NE KRIVI nikoga, već TRAŽI KOMPROMIS Beograda i Prištine

Na pitanje šta treba da uradi svaka od strana, Davidou je kazao da treba raditi konstruktivno i ozbiljno i biti spreman na kompromis

Izvor: K1info/Tanjug

06/10/2023 > 16:47

podeli vest:

Rumunija je PROTIV uvođenja SANKCIJA Srbiji: Bukurešt NE KRIVI nikoga, već TRAŽI KOMPROMIS Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/AP


Šef rumunske diplomatije Adrian Davidou izjavio je na budvanskom Forumu 2BS da Bukurešt ne krivi nijednu stranu zbog nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji, ali je dodao da je nasilje za njih poputno neprihvatljivo ko god da je uradio i da to treba dokazati u pravosudnom postupku.

Na pitanje šta treba da uradi svaka od strana, Davidou je kazao da treba da se radi konstruktivno i ozbiljno i biti spreman na kompromis.

- Moramo da razjasnimo ko je za šta odogovoran, ali ne smemo zaustaviti proces - rekao je Davidou i istakao da se protivi uvođenju sankcija Srbiji, na koje je, kako je rekao, EU spremna ako bude dovoljno dokaza.

Bivši slovenački predsednik Borut Pahor je rekao da posle incidenata u Banjskoj na Kosovu i Metohiji treba sprovesti nezavisnu istragu.

- Ako bi istraga pokazala da iza svega stoji Srbija i rukovodstvo Srbije, da je htela sa primenom snage da promeni stvari na Kosovu, to bi bio game changer. To bi značilo da je došlo do neke odluke u Beogradu da zapravo nema mesta za Srbiju u EU, nego da ostaje u jednoj interesnoj sferi Moskve - rekao je Pahor, prenela je Mina.

 

Ostavite komentar