Vesti > Politika

Stoltenberg apelovao na BEOGRAD I PRIŠTINU: Ponašajte se ODGOVORNO, NATO pojačao patrole

Pažljivo pratimo situaciju poslednjih nedelja i sprovodimo veći broj patrola na severu Kosova, rekao je on

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 17:06

podeli vest:

Stoltenberg apelovao na BEOGRAD I PRIŠTINU: Ponašajte se ODGOVORNO, NATO pojačao patrole
Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber izjavio je danas da je NATO na Kosovo i Metohiju poslednjih nedelja rasporedio stotine dodatnih vojnika iz rezervnog sastava i pozvao Beograd i Prištinu da se potpuno angažuju u dijalogu po okriljem EU, pošto je to "jedini put ka trajnom miru" u pokrajini.

- Beograd i Priština se moraju ponašati odgovorno u okviru akcija usmerenih na stabilizaciju situacije i moraju da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU. Ovo je jedini put do trajnog mira na Kosovu koji ima važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti - istakao je Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Upitan da li će se menjati mandat NATO-a na Kosovu, generalni sekretar severnoatlantske alijanse je odgovorio da "nema govora o tome da će se mandat koji ima NATO menjati".

- Shvatamo ozbiljno našu misiju i imamo nove snage na terenu. Pojačali smo prisustvo jedinicama iz Rumunije, Bugarske i Velike Britanije - rekao je Stoltenberg.

Na novinarsko pitanje kako procenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju na KiM, Stoltenberg je podsetio da NATO ima veoma jasan mandat od UN, koji će nastaviti da sprovodi.

- Mi imamo odgovornost na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu. Pažljivo pratimo situaciju poslednjih nedelja i sprovodimo veći broj patrola na severu Kosova. To su razumni koraci da bi KFOR imao neophodne snage da sprovodi svoj mandat nepristrasno - rekao je Stoltenberg.

On je apelovao na Beograd i Prištinu da se uzdrže od dalje eskalacije situacije, da smanje napetosti i uzdrže se od "zapaljive retorike".

- Priština i Beograd moraju da se posvete dijalogu pod okriljem EU. Jasno je da EU i NATO rade zajednički. Pojačano NATO prisustvo predstavlja podršku političkim naporima EU. U teškoj izazovnoj situaciji na Kosovu i na Zapadnom Balkanu EU i NATO nastaviće da rade zajedno, što je dobro - rekao je Stoltenberg.

Ostavite komentar