Vesti > Politika

Kataneo poručio da SRBIJA MORA da bude DEO EU: Zato prisustvo Italije ima VELIKO ZNAČENJE

Italija želi da sa Srbijom ojača saradnju sa tehnološkog, inovacionog i potličkog gledišta, rekao je Kataneo

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

05/12/2023 > 22:39

podeli vest:

Kataneo poručio da SRBIJA MORA da bude DEO EU: Zato prisustvo Italije ima VELIKO ZNAČENJE
Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg


Srbija mora da bude deo Evropske unije, to je važno i za EU i greška je što se proces pristupanja prolongira čak i u ovom kritičnom kontekstu, izjavio je danas na "Inovacionom forumu Srbija Italija" podsekretar za međunarodnu saradnju i saradnju sa EU italijanskog regiona Lombardija Rafaele Kataneo, koji je ocenio da upravo zato prisustvo Italije u Srbiji ima veliko značenje, i političko i ekonomsko.

Kataneo je naglasio da Zapadni Balkan pripada Evropi i da EU mora da prizna činjenicu da su zemlje ZB po svim istorijskim činjenicama njen deo. Italija želi da sa Srbijom ojača saradnju sa tehnološkog, inovacionog i potličkog gledišta, rekao je Kataneo na panelu "Srbija Italija - Ucrtavanje novog puta u tehnološkim inovacijama", na kojem su govorili i ministri Jelena Begović i Mihailo Jovanović, kao i direktor Agencije za promociju trgovine Italije Antonio Ventreska.

- Moramo da vidimo odakle i kako prolazi roba, odakle dolazi znanje, a ne samo odakle i kako prolazi vojska. Tamo gde prolazi vojska nema razmene znanja, nema protoka roba koji moraju da da teku i mi to zovemo evropskim integracijama - rekao je Kataneo.

Prema njegovim rečima, na tom putu već kasnimo.

- Verujemo da će proces ponovo dobiti na snazi, da će već sledećeg juna izveštaj značiti mnogo za proces evrointegracija - rekao je Kataneo na forumu o budućnosti odnosa dveju zemalja, koji su pred Begović otvorili italijanski ambasador Luka Gori i predsednik Vlade regiona Lombardija Atilio Fontana.

Na forumu na kojem je Kananeo ocenio da Srbija ima pet sektora koji im privlače pažnju, direktor italijanske Agencije promociju trgovine Antonio Ventreska je naglasio da je važno dobro proučiti ''privredno tkivo Srbije, jer je Srbija po tom pitanju veoma raslojena, i nije laka za razumevanje''.

- Treba suštinski i trajno biti prisutan ovde u Srbiji - rekao je Ventreska.

Prvi od tih pet sekotra na koje treba fokusirati saradnju je, kako je rečeno na panelu, oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim su to oblasti delovanja malih poljoprivrednih proizvođača, automobilski sektor, saradnja u oblasti obnovljivih izvora energije i cirkularne ekonomije, kao i biotehnologija u oblasti zdravstva i farmacije.

Ostavite komentar