Vesti > Politika

ZATVORENA BIRALIŠTA: Srbija je IZABRALA, evo kada se mogu očekivati PRVI PRELIMINARNI REZULTATI!

Prema najavama, prve projekcije se mogu očekivati oko 21.30 sati

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

17/12/2023 > 20:00

podeli vest:

ZATVORENA BIRALIŠTA: Srbija je IZABRALA, evo kada se mogu očekivati PRVI PRELIMINARNI REZULTATI!
Foto: Freepik.com/Wikipedia


Birališta širom Srbije zatvorena su tačno u 20 časova!

U Srbiji su se danas održali vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, uključujući i grad Beograd. Građani su birali poslanike u Skupštini Srbije, parlamentu AP Vojvodine i odbornike u 65 gradova i opština. Biračka mesta bila su otvorena danas od 7 do 20 sati.

Prema najavama, prve projekcije se mogu očekivati oko 21.30 sati.

Kako piše Blic, tako su, najavljujući izborni dan, naveli iz Cesida, čije se prve projekcije očekuju u to vreme. Međutim, treba imati na umu da će se ti, preliminarni rezultati, odnositi na parlamentarne izbore 2023. Kada je reč o lokalnim izborima, rezultati sa njih stižu nešto kasnije, tako da se očekuje da prva sledeća objava budu rezultati za Beograd, a zatim i za sve ostale gradove i opštine.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

- Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto posle 20 časova sutra, dakle ponedeljka - rekao je on.

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu.

- Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu - rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti uneti rezultati.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

- Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, uneta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, posle unesenog 30 ili 40 odsto materijala. Ali, to nisu preliminarni rezultati - rekao je on.

Sledeća konferencija RIK-a biće oko 20.15 časova, kada će biti više reči o izbornim rezultatima.

Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, čiji se kandidati bore za 250 mesta u Skupštini Srbije.

Ostavite komentar