Vesti > Politika

ODUSTAJANJE OD LITIJUMA je naša najveća GREŠKA, uništili smo BUDUĆNOST ZAPADNE SRBIJE

Dobro je što Kinezi rade u Boru, to je jedan problem manje, ali to nije politički problem kao Kosovo, rekao je Vučić u Skupštini Srbije

Autor: k1info/Tanjug

14/09/2022 > 12:39

podeli vest:

ODUSTAJANJE OD LITIJUMA je naša najveća GREŠKA, uništili smo BUDUĆNOST ZAPADNE SRBIJE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su on i vlada napravili najveću grešku po budućnost zapadne Srbije, zato što su poklekli pred nekim zahtevima, u vezi sa litijumom.

- Mislim da smo u Gornjim Nedeljicama napravili najveću grešku, jer bi imali više dece tamo. Uništili smo budućnost Loznice, celog Jadra, zapadne Srbije, slušajući vas. Ja sam kriv jer smo slušajući vas uništili budućnost zapadne Srbije. Trebalo je da tražimo od Nemaca najbolje nivoe zaštite životne sredine, i da podignemo broj stanovnika Loznice na 150.000, a on će pasti sada na 50.000 - rekao je Vučić odgovarajući na izlaganje poslanika koalicije "Moramo Zajedno" Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da se u Gornjim Nedeljicama sprovodi projekat koji zahteva da se ljudi isele.

Vučić je istakao da je eksploatacija litijuma bila velika šansa za Srbiju.

Ukazao je da je posebno ponosan na ono što je urađeno sa Ziđinom za istok Srbije.

RTB Bor je bio veliki gubitaš

- U RTB Boru imali smo ogromne gubitke, i 2014.sam rekao da bismo, kada bismo rešili Železaru i RTB, rešili najveće probleme za budućnost Srbije, ne računajući politički - Kosovo. U Smedervu smo dogovorom sa Kinezima sačuvali 10.000 radnih mesta, a Bor najbrže napreduje i proporcionalno najbrže raste cena kvadrata u Boru zbog Ziđina -  objasnio je on.

Rekao je da smo zbog EU, koja je tražila kompletnu tendersku proceduru, a niko se iz Evrope nije javio, izgubljeno osam meseci.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Odgovarajući na kritike u vezi promene politike prema Kosovu, rekao je da se situacija u njegovih 28-29 godina bavljenja politikom promenila, ne samo našom, već i voljom velikih sila, i da se u skadu s tim ne bi jedino promenio "magarac".

- Ne može biti ista pozicija pre 1999.i posle, kao ni posle 2004., ili 2008.i kasnije zbog različitih događaja. Tačno je mislio sam da je razgraničenje rešenje, a uvideo sam da je taj predlog nemoguć jer ste mi svi skočili na glavu kada sam to rekao, naglasio je Vučić.

Istakao je da on, za razliku od prethodnih vlasti, ne bi nikada dozvolio da nam proteraju 4.000 ljudi, unište manastiri, crkve. Istakao je da danas gleda kako na realan način da sagleda situaciju i šta možemo da dobijemo.

Rekao je da podržava da bi bilo dobro da Srbi i Albanci razmenjuju jagode, ali bez zastave tzv. Kosova.

Zahvalio se na rečima poslaniku Jahji Ferhatoviću, dodajući da je tačno da je mir najvažniji i naglasio da će dati sve od sebe da ga sačuvamo.

- Tačno je da u Srbiji ne žive samo Srbi, već i Mađari, Romi, Slovaci, Rumuni, Rusini, Bugari, Bošnjaci. Time se ponosimo i zato sam se trudio da na to ukazujem. Ali ovo je nacionalna tema, ne samo državna, pa se ne ljutite - kazao je Vučić.

Na izlaganje poslanika "Vojvođana" Aleksandra Olenika, Vučić je ukazao da Vojvodina ne samo da suštinski ništa nije izgubila, već dobila veći pokrajinski i lokalne budžete.

Što se tiče ''Gasproma'', i tri odsto rente, ona se ne plaća za gasovod, već za eksploataciju gasa, podsetio je Vučić dodajući da je pokušao da je podigne, ali je saznao da menjanje uslova predstavlja razlog za raskid ugovora, što bi donelo mnoge probleme.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kada je reč o prugama, Vucić je rekao da se u Vojvodini realizuju u najveći projekti, među kojima i linija Beograd-Vršac.

U vezi sa brzom prugom do Budimpešte, izrazio je očekivanje da će biti završena do kraja 2025., odnosno početka 2026. godine.

Po pitanju pijaće vode u Zrenjaninu, rekao je da su pravljene neoprostive greške, ali da će se rešiti pitanje vode, te će tehnička voda biti do marta 2023., a godinu dana kasnije dobiće i pijaću vodu.

- Sam projekat ''Čista Srbija'' od velikog je značaja, i radimo ga uz više nivoa. Trudili smo se i borili, ali ne ide uvek sve kako želimo. Ne mislim da stvari idu loše, idu bolje nego drugde, ali može i mora nešto više, kazao je on.

Na izlaganje poslanice SVM Elvire Kovač, kazao je da poštuje njen trud u evropskim integracijama.

Konstatovao je da nije siguran da imamo najveću podršku od evropskih izvestilaca, dodajući da kada predstavljaju male partije oni postaju osioniji u svojim izjavama.

Na izlaganja poslanika Ðorđa Pavićevića, rekao je da sve vreme sluša kako ih neko lično diskvalifikuje, a nije to uradio, već sami sebe viktimizuju.

- Ovde sam i slušam vas sve. Trpim lične uvrede, diskvalifikacije. Voleli bi da ja ćutim pa ne možete da izdržite, jer ne možete da pobedite argumentima, da prikažete bilo šta osim praznine političke. Ako sam toliko loš i glup što brinete zbog mojih reči i angažmana - rekao je on.

U izveštaju, objasnio je, piše "državni vrh", jer izvrštaj nije ni zakon i Ustav i ne mora da normira ništa, već izveštava šta se zbivalo u proteklom periodu.

- Ako vam je to jedina primedba na izveštaj (o KIM), onda sam zadovoljan njime, i shvatio sam da suštinskih primedbi nemate - naglasio je on.

 

Ostavite komentar