Vesti > Politika

Vučević: Sećanje na stradalnike u Donjoj Gradini je naš identitet i naš koren

Nama mora biti jasno da je ovde Jerusalim naš, da je ovde sveta zemlja, kazao je Vučević

Izvor: K1info

12/05/2024 > 14:40

podeli vest:

Vučević: Sećanje na stradalnike u Donjoj Gradini je naš identitet i naš koren
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvuje na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

Prenosimo obraćanje Miloša Vučevića

- Danas se nalazimo na najvećom polju smrti.  Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi - naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je.Ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi... klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani. Od dečijih leševa se pravio sapun! Sećanje na ove stradalnike je naš identitet i naš koren. Nama mora biti jasno da je ovde Jerusalim naš, da je ovde sveta zemlja.  Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države - istakao je Vučević u Donjoj Gradini.

Oni koji Srbiju optužuju za genocid treba da dođu u Donju Gradinu, da se poklone i upute izvinjenje

Premijer Srbije Miloš Vučević, poručio je danas, na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da narod koji je to prošao ne može biti narod dželata, nego narod žrtva i da je na srpskom narodu da veruje u nebesku pravdu i božiju milost, "da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine".

 

Dodao je da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta - prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od  leševa dece pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo bog da razume.

- ...Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta - naveo je Vučević.

- Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo...Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati,nastavljač je dela onih koji ovo počiniše - poručio je Vučević.



 

Ostavite komentar