Vesti > Politika

Lajčak u Helsinkiju! Sa predstavnicima nordijskih zemalja RAZGOVARAO o dijalogu Beograda i Prištine

Pored toga, ove teme su još bile na stolu

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

14/05/2024 > 15:01

podeli vest:

Lajčak u Helsinkiju! Sa predstavnicima nordijskih zemalja RAZGOVARAO o dijalogu Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Helsinkiju sa predstavnicima svih nordijskih zemalja koji se bave Zapadim Balkanom kako bi razgovarali o integraciji regiona u EU i dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

- Sastao sam se danas u Helsinkiju sa predstavnicima svih nordijskih zemalja koji se bave zapadnim Balkanom kako bi razgovarali o integraciji regiona u EU i dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU - naveo je Lajčak na svom nalogu na društvenoj mreži X.

On je zahvalio finskom Ministarstvu spoljnih poslova na sazivanju sastanka i "nordijskoj porodici" na podršci njegovom radu. 
Lajčak je ranije danas razgovarao i sa predsednikom Finske Aleksom Stabom o proširenju EU, Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

- Informativan i inspirativan sastanak sa finskim predsednikom Aleksom Stabom danas u Helsinkiju. Govorili smo o horizontima proširenja EU, Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU - napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži X.

Lajčak je prethodnu nedelju proveo u SAD, gde je, kako je prethodno naveo na svom nalogu na Facebook, imao važne, korisne i detaljne razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ujedinjenih nacija.

On je najavio i da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine, kako je naveo, ''u razgovorima sa ciljem pronalaženja održivog privremenog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskim transakcija".

- Siguran sam da se sporazum može postići, ali to će zahtevati fleksibilnost i kompromis obe strane - poručio je Lajčak.
 

Ostavite komentar