Vesti > Politika

Đurić poručio iz NJUJORKA: GLASANJE neće proći kako su zamislili tvorci REZOLUCIJE O SREBRENICI

Đurić je sinoć rekao da je pre samo mesec dana bila drugačija situacija, ali da niko nije očekivao da će se Srbija tako jako suprotstaviti

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/05/2024 > 08:08

podeli vest:

Đurić poručio iz NJUJORKA: GLASANJE neće proći kako su zamislili tvorci REZOLUCIJE O SREBRENICI
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da glasanje u Generalnoj skupštini UN neće biti onako kako to zamišljaju tvorci rezolucije o Srebrenici.

U izjavi novinarima u Njujorku gde će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, Đurić je sinoć rekao da je pre samo mesec dana bila drugačija situacija, ali da niko nije očekivao da će se Srbija tako jako suprotstaviti rezoluciji i da neće dozvoliti da, uz holokaust i genocid u Ruandi, Srbi budu označeni praktično na posredan način kao odgovorni, kao moralno krivi pred savešću čovečanstva.

- Mi smo se suprotstavili toj vrsti nepravde, suprotstavili smo se pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama u kojoj i srpske i druge žrtve ne bi bile obeležene na odgovarajući način, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa. Kosponzori rezolucije naročito nisu očekivali i nisu želeli scenario u kojem se mi ovako aktivno suprotstavljamo - istakao je Đurić.

Foto: Printscreen instagram avucic

 

Dodao je da veruje da će to uroditi određenim plodom.

- Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na način na koji su autori ovih rezolucija zamislili. A ponoviću još jednom, sve države se suočavaju, koje se o ovome izjašnjavaju, sa ogromnim pritiskom nekih od najrazvijenijih zapadnih zemalja. I razgovarati u takvim okolnostima nije ni malo jednostavno - rekao je šef srpske diplomatije. 

Ipak, istakao je da je naša argumentacija čvrsta. 

- Mi se, boreći se za našu poziciju, borimo za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama. Da li ćemo posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu? Pa sasvim sigurno da ćemo imati mnogo više onih koji nas poštuju, zbog toga što nismo dozvolili da budemo zgaženi i zbog toga što smo podigli svoj glas za zaštitu naših interesa - poručio je Đurić.
 

Ostavite komentar