Vesti > Politika

KLJUČNA BORBA da sačuvamo NISKU CENU struje i gasa, rekao je Vučić u Budimpešti

Skladište gasa u Banatskom dvoru puno je do čepa, rekao je predsednik Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

03/10/2022 > 19:14 >> 19:57

podeli vest:

KLJUČNA BORBA da sačuvamo NISKU CENU struje i gasa, rekao je Vučić u Budimpešti
Foto: Printscreen youtube


Građani nemaju za sada razloga za brigu, iako mnogo teža vremena tek dolaze, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, ključna borba biće da sačuvamo niske cene gasa i struje i dodao da ćemo iz naših skladišta moći da povlačimo po 10 miliona kubnih metara gasa svakog dana tokom tri zimska meseca, što je dovoljno da pokrije 70 odsto potrošnje.

Nakon sastanaka koje je imao u okviru trilateralnog Samita u Budimpešti, a na kojem su učestvovali mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer, Vučić je rekao da je dogovoreno da jedni drugima pomažemo kada su u pitanju gas, hrana, čuvanju naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.

Što se gasa tiče, kaže on, naše skladište u Mađarskoj napunjeno sa oko 380 miliona kubnih metara gasa.

- Zamolio sam da nas puste da ne punimo skladište u Mađarskoj do 500 miliona, zbog para, da bismo sačuvali deo novca, jer je taj gas skup. To nije onaj gas koji dobijamo od Rusije po 400 dolara. Skladište u Banatskom dvoru je napunjeno sa 276 do 280 miliona kubnih metara gasa, zavisi od dana do dana, odnosno ono je do čepa puno - rekao je Vučić i dodao:

- Računajte da 660 miliona kubnih metara gasa ima Srbija. Moći ćemo da povlačimo šest miliona maksimalno dnevno iz Mađarske, i četiri miliona kubnih metara iz Banatskog dvora, što je 10 miliona dnevno. To nije dovoljno za stoprocentnu potrošnju samo u tri zimska meseca, ali svakako to pokriva značajan deo, oko 70 odsto.

On se zapitao i šta bi bilo da Srbija nije uradila gasovod:

- A, zamislite da nismo uradili gasovod zbog kojeg nas kritikuju? Kako bismo preživeli zimu? A, sada možemo da preživimo. Da to nismo izgradili, mogli bismo da se uhvatimo za uši, pa da igramo i da gledamo kako nam propada industrija - rekao je on.

Ukazao je da je ključno pitanje da li će kompanije u Srbiji da izdrže ovu krizu, dodajući da ih zato država “drži” na niskoj ceni gasa i struje, kako bi preživeli na tržištu i kako ne bi ispali iz lanca snabdevanja.

- Plašim se da sve što smo radili teško i naporno, za šest meseci, ne našom krivicom već nekih koji misle da ratuju i sankcijama rešavaju probleme, možemo sve da izgubimo. Ključna borba ovog puta biće da vidimo šta je to što možemo da sačuvamo, a pre svega nisku cenu struje i gasa. - istakao je Vučić.

Predsednik je napomenuo i da će uskoro u našoj okolini biti zatvaranja šoping molova, jer se radnjama neće isplatiti da otvore svoja vrata i plaćaju visoke cene energije.

 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 
Zabrana uvoza ruske nafte

Srbija, kaže Vučić, dobija naftu preko jadranskog naftovoda iz Hrvatske i da tu nije bilo problema, bez obzira na veoma teške i kompleksne odnose sa tom zemljom.

- Mi njima platimo, a oni nama isporuče naftu. To je išlo dobro, ali sada se stvari komplikuju, i posebno će od novembra kada će nam biti zabranjen uvoz ruske nafte. Razgovarao sam i sa Madurom (Nikolas) ,on bi mogao da nam isporuči naftu, ali naše rafinerije će da kažu da im treba drugi kvalitet… Zato nam je potrebno i još rafinerija, naftovoda, gasovoda, mnogo interkonektora… Zato ćemo mnogo da uložimo u energetsku infrastrukturu u godinama pred nama, tu situaciju da promenimo - rekao je Vučić.

Srbija suvlasnik mađarskih nuklearki?

Razgovaralo se i o uvezivanju energetske mreže, odnosno da Mađarska postane deo vlasništva naše, a mi njihove, što podrazumeva i vlasništvo u nuklearkama Pakš 1 i 2.

- Da platimo da budemo suvlasnici, da računamo i na taj deo električne energeije za zemlju, što bi mnogo značilo… Samo da obezbedimo finansije, i da vidimo kako da to regulišemo, jer nije na našoj teritoriji, što je glupo. Ovo bi bilo najjednostavnije rešenje za nas. A, onda da vidimo da li možemo da radimo sa malim modularnim elektranama. O svemu tome moramo da razmišljamo - rekao je Vučić.

Javni dug ne raste

Predsednik je istakao da javni dug Srbije u odnosu na BDP uopšte ne raste.

- Da neznalicama kažem još jednom da nije problem da li je naš dug 30 ili 31 milijardu, ako je BDP duplo veći nego što je bio. Morate da naučite nešto. Nemački javni dug 2.480 milijardi. Šta je Nemačka toliko gora od Srbije? Ne pričajte gluposti.. U dobrom smo stanju još. Mađarska ima dug 70 odsto BDP, Italija, Francuska, Grčka… U dobrom smo stanju, samo da vidimo još šest meseci… A, dođe mi da plačem kada vidim koliko para trošimo, ne svojoj krivicom - rekao je Vučić.

Ilegalne migracije

Predsednik Srbije istakao je da je dogovoreno kako da se Srbija, Mađarska i Austrija suprostave ilegalnim migracijama. On je i izrazio uverenje da će uspešno osigurati bolju bezbednosnu situaciju za građane na jugu i severu zemlje.

- Danas smo imali celodnevni program u Budimpešti u organizaciji mađarskog premijera Orbana i zadovoljan sam što smo dugo i zajedno razgovarali samo nas trojica. Razgovarali smo i plenarno sa našim ministrima o brojnim projektima. Dogovorili smo kako i na koji način da se suprostavljamo ilegalnim migracijama. Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo bolju i bezbednosnu, i svaku drugu situaciju za naše ljude na jugu i severu zemlje, u Preševu, Bujanovcu, Kanjiži, Somboru... - objasnio je Vučić.

Preneo je da mnogo tehničkih detalja treba da se razradi i da će naredne nedelje timovi tri zemlje raditi na tome, nakon čega će se staviti neka vrsta političkog pečata i krenuti u akciju.

- Razgovaramo o mnogim drugim važnim pitanjima iščekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomsko energetskim pritiskom, ali moramo da radimo. To što ćemo da kukamo neće da nas spase. Tačno je da je situacija veoma veoma teška. U četvrtak kada budem u Pragu imaću susrete sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, što je važno za Srbiju, da vidimo šta je to što možemo da uradimo za jesen i zimu da se pripremimo, šta je to što se od nas očekuje - dodao je on.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar