Vesti > Politika

JEDNOGLASNO USVOJENA DEKLARACIJA o zaštiti nacionalnih interesa! Prihvaćene SVE TAČKE na Saboru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su u samoj Deklaraciji pažljivo birane reči, i da je govoreno o svemu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

08/06/2024 > 13:27

podeli vest:

JEDNOGLASNO USVOJENA DEKLARACIJA o zaštiti nacionalnih interesa! Prihvaćene SVE TAČKE na Saboru
Foto: Tanjug/Marko Đoković


Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa jednoglasno je danas usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Rrepublike Srpske.   

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je da je to istorijski značajna odluka, i da su na tekst dokumenta ponosi svi. Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju.

- Deklaracija je jednoglasno usvojena. Doneli smo istorijsku značajnu odluku - konstatovao je premijer Vučević.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je da je to istorijski značajna odluka, i da su na tekst dokumenta ponosi svi. Parlamenti Srbije i RS bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju. Tekst Deklaracije će, kako je Vučević dodao, odmah dobiti svi predstavnici Srba iz Crne Gore i Severne Makedonije, Srpske liste sa KiM i episkopi.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

Prema rečima premijera Srbije, važno da je da tekst dobiju svi učesnici kako bi videli tekst na koji smo ponosni i kakvu smo istorijski značajnu odluku danas doneli.

Vučić o donetoj Deklaraciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su u samoj Deklaraciji pažljivo birane reči, i da je govoreno o svemu.

On je rekao da se u deklaraciji govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju Rezolucije 1244, ali se jasno govori i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između Srba i Albanaca i jer, kako je rekao, ne postoji drugo rešenje sem dijaloga i insistiranja na poštovanju Briselskog sporazuma i ispunjavanja obaveza o ZSO. Srbija je, kako je dodao, uvažila neke zahteve RS, jer je važna sabornost.

- Ne možemo mi da budemo ti koji ćemo uvek ljudima iz RS da kažemo da bolje razumemo njihove probleme nego oni sami - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

- Uvažili smo zahteve RS jer je to naša obaveza, postoje tačke u kojima ja nisam bio sasvim upućen, ali sam prihvatio zajedno sa Anom (Brnabić) i Milošem (Vučevićem) i drugim članovima vlade, jer nismo mi ti koji će ljudima iz RS govoriti da bolje razumemo njihove probleme - rekao je Vučić.

On je rekao da je bio čvrst kada su neki tražili da se Deklaracija ne donese, kao i u UN, rekao je Vučić i dodao da u samoj deklaraciji postoji jedna tačka koja govori o čuvanju tradicionalnih prijateljstava, onih koja smo uvek umeli da čuvamo i u najtežim mogućim vremenima.

Dodik o Deklaraciji

Predsednik RS Milorad Dodik je na početku sednice rekao da je Deklaracija suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove.

- Deklaracija govori o tome da srpski nacionalni interes nema alternativu - rekao je Dodik.

- Ona je životna i svaka druga potreba, ona obuhvata sve važne aspekte odnosa Srbije i RS - rekao je Dodik i naglasio da deklaracija podrazumeva da će se Dan RS obeležavati na Dan državnosti Srbije i da će se slaviti zajednički.

Delaracija će svoje snažno uporište i imati upravo u Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH, koje Srbija bezrezervno poštuje.

Ostavite komentar