Vesti > Politika

Brnabić pozvala na DEBATU o projektu "JADAR"! "Za naš Parlament ovo ne može biti TABU TEMA"

Ona je rekla da su juče izašle tri studije o proceni uticaja tog projekta na životnu sredinu i da Parlament treba da razgovara o tome

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

14/06/2024 > 14:34

podeli vest:

Brnabić pozvala na DEBATU o projektu "JADAR"! "Za naš Parlament ovo ne može biti TABU TEMA"
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da je na današnjem sastanku kolegijuma Parlamenta bilo reči o projektu "Jadar" i da ona nije "najavila veliki povratak tog projekta", već istakla da je potrebno da se o tome u Parlamentu razgovara i pozvala sve na debatu.

- Lazović (Radomir) odlučio je da govori neistinu na ovom mestu i rekao da sam ja najavila veliki povratak projekta "Jadar". Ja sam govorila o nečemu drugom - govorila sam o tome da je Parlament mesto za razgovor i mesto za debatu, i da o svim važnim pitanjima za našu zemlju i naše društvo pre svega Parlament treba da priča, na sednicama kada dođe vreme, ali i kroz organizaciju javnih debata, javnih slušanja, sastanaka - rekla je Brnabić u obraćanju nakon kolegijuma.

Ona je rekla da su juče izašle tri studije o proceni uticaja tog projekta na životnu sredinu i da Parlament treba da razgovara o tome i da se uključi i vodi ovu debatu.

- Tako da se ja nisam izjašnjavala danas na kolegijumu, izjašnavala sam se ranije i stojim pri tome da mislim da je taj projekat izuzetno dobar i predstavlja priliku za neverovatan prosperitet u budućnosti u Srbiji i to u nekom srednjem roku - rekla je Brnabić.

Ponovila je da se nije izjašnjavala po ovom pitanju već pozvala sve na debatu i razgovor koji je baziran na činjenicama, na razgovor sa stručnim licima i u Parlamentu.

- Za naš Parlament ovo ne može biti tabu tema, hajde da razgovaramo. Ja ću pokrenuti taj razgovor i pozvati organizacije civilnog društva i stručnu javnost da razgovaramo i da čujemo šta sve imaju da kažu, kada već danas na stolu imamo tri studije procene uticaja na životnu sredinu - rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara da li se odustalo od održavanja referenduma na kom će se građani izjasniti o iskopavanju litijuma, Brnabić je rekla da će to verovatno biti jedna od stvari o kojima će se razgovarati.

- Ne mogu ja kao predsednica Skupštine da kažem radićemo nešto pre nego što smo uopšte razgovarali o tome. Ja zaista pozivam sve na jednu debatu i jedan razgovor o ovim pitanjima - pa ćemo videti kuda će nas taj razgovor odvesti, da li na sednicu Narodne skupštine, referendum ili ništa od toga. Samo je važno da razgovaramo - rekla je Brnabić.

Ocenila je da je neozbiljno i to da svako ima mišljenje o tom projektu i da se sednica kolegijuma danas zamalo pretvorila u raspravu o studiji procene uticaja tog projekta na životnu sredinu.

- Kolegijum nije mesto za to, već mesto gde ćemo mi kao parlamentarci pozvati dve relevantne aktere da učestvuju u tome i da razgovaramo. Javno, i da mi nekako u interesu javnosti pokrenemo tu temu. Određene poslaničke grupe su za, neke su protiv - neke protiv zbog uticaja na zaštitu životne sredine, a koji nisu pročitali ni rezime ovih studija o proceni, ali sve znaju - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je njen posao kao predsednice Parlamenta da priča na osnovu lako proverljivih i tačnih informacija, i da na osnovu takvog ozbiljnog razgovora, debate, svi zajedno odlučuju o tako važnim pitanjima.

Ostavite komentar