Vesti > Politika

Vučić o SVIM AKTUELNIM TEMAMA: Mi nećemo da ratujemo protiv BOŠNJAKA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti u Palati Srbija.

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

12/07/2024 > 12:04

podeli vest:

Vučić o SVIM AKTUELNIM TEMAMA: Mi nećemo da ratujemo protiv BOŠNJAKA!
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govori danas o svim važnim temama za Srbiju i njene građane.

On je izjavio da Srbija dobro stoji po pitanju finansija i naglasio da je to veoma  važno zbog ogromne volatilnosti na tržištu energije, posebno struje i najavio da ćemo u veoma kratkom vremenskom periodu otvoriti novi blok B3 u Kostolcu.

- Očekuje se da struja danas i sutra bude najskuplja u poslednjim mesecima upravo zbog ogromne potrošnje. Svi zimski rekordi potrošnje se obaraju. Dakle, nešto na što nismo naučili ranije, nešto što nismo verovali da će ikada da se desi, da ćemo u letnim mesecima da trošimo mnogo više struje, ne samo mi već ceo region i cela Evropa - rekao je Vučić.

Snabdevanje STRUJOM

Ističe da će biti sve više problema kada je reč o snabdevanju strujom.

- Mi verujemo da ćemo otvaranjem bloka B3 u kratkom vremenskom periodu i izlaskom iz remonta u 'Bajinoj Bašti' uspeti da rešimo sve probleme i da građani neće osetiti, baš kao što rekoh, nikakve probleme - naglasio je Vučić

On je dodao da je Srbija, kada se radi o finansijskom stanju, više nego solventna i likvidna, a da su pojedini pokazatelji na rekordnom nivou.

Srbija kupila ZLATO

Vučić je u obraćanju građanima rekao da je pre nekoliko dana Srbija kupila pet tona zlata vrednosti 380 miliona, čime su rezerve zlata dospele na aspsolutno rekordan nivo.

- Devizne rezerve su nam 27,6 što je takođe rekordan nivo. Dinarska štednja je 2012. godine bila 17,9 milijardi dinara, danas je devet puta veća nego tada. Devizna štednja je 2012. godine bila 8,3 miliona evra, danas je veća od 15 - naveo je Vučić.

On je istakao da i poslednji izveštaj MMF-a govori o izuzetnoj situaciji u Srbiji, a da su rezultati ti koji nam daju nadu, šansu, priliku da na svaki mogući način dalje napredujemo i brže nego većina zemalja u okruženju.

Predsednik je istakao da je potrebno da nam magacini budu puni, zbog čega Srbija kreće u dodatnu nabavku lekova, jer postoji veliki interes za lekove koji spadaju u ratnu medicinu i osnovnu pomoć.

Posete Egiptu i Londonu

Kako kaže, sutra i u nedelju će biti u dvodnevnoj poseti Egiptu, gde će imati bilateralne razgovore sa predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, i istakao da ono što je izuzetno važno jeste ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta.

Predsednik je u obraćanju građanima naveo da, posle Egipta, odlazi u London, gde je sastanak Evropske političke zajednice 17. i 18. jula.

- A već 19. (jula) očekujemo veliku posetu ovde u našoj zemlji. Posle toga očekujemo važna otvaranja, velike ekonomske događaje za našu zemlju - istakao je Vučić.

Govoreći o sporazumu o slobodnoj trgovini između Sfrbije i Egipta, naveo je da će 87 odsto naših poljoprivrednih proizvoda imati apsolutno zeleno svetlo za ulazak na egipatsko tržište.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Reč je o ogromnom tržištu koje svake godine raste za tri miliona stanovnika, a danas je oko 106-107 miliona stanovnika - naveo je Vučić.

On je dodao da će, između ostalog, bez ikakvih carina moći da se izvezu sveže jabuke, smrznute maline, drugo smrznuto voće, višnje, kupine, borovnice, suve šljive, prerade živinskog mesa, margarin u većim pakovanjima, kašice za bebu, marmelada, voda, kajmak, slične mlečne prerađevine.

- Ostvarena je delimična liberalizacija i smanjenje carinske stope za sveži sir, sveže breskve i nektarine, smrznuto povrće, hranu za pse i mačke, konditorske proizvode, med, voćne sokove i tako dalje. To je posao države - da našim privrednicima omogući što je moguće lakši pristup većem i širem tržištu i verujem da ljudi u Srbiji to umeju da poštuju i to je dobro obavljen posao - istakao je Vučić.
 

Predsednik je naglasio da je nedvosmisleno jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima. 

- Nedvosmisleno je jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima koje nije sama stvorila i za koje ni na koji način nije ni odgovorna. Sukobom na teritoriji Ukrajine, pre dve i po godine, mnogi su u okruženju iskoritili to za napad na Srbiju, Srbija samo unižena, ekonomski uništena, politički iscepkana, podeljene, otete teritorije, samo ta Srbija može da bude dobrodošla. Mi smo pre 24 sata imali priliku da pratimo događaje u Srebrenici, 29 godina od masakra u Srebrenici i umesto da to bude prilika za reči pomirenja, za reči poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u celini bili su izloženi ne samo pogrdama, ne samo neistinama već i direktnim pretnjama. Moralno sakaćenje Srbije, oni u okruženju, koji su uvek služili stranim interesima i čiji je jedini suštinski interes, videćete da se pozivaju na međunarodnu podršku neželeći da probleme rešavaju sa Srbima, nego žele da imaju podršku dominantnog dela zajednice, računajući da će tako moći da uništavaju Srbiju.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Predsednik je pričao i o slabljenju Srbije. 

- Moralno sakaćenje Srbije, oni u okruženju, koji su uvek služili stranim interesima i čiji je jedini suštinski interes, videćete da se pozivaju na međunarodnu podršku neželeći da probleme rešavaju sa Srbima, nego žele da imaju podršku dominantnog dela zajednice, računajući da će tako moći da uništavaju Srbiju.

Foto: Tanjug printscreen

 
O napadima na Srbiju

- Nedvosmisleno je jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima koje nije sama stvorila i za koje ni na koji način nije ni odgovorna. Sukobom na teritoriji Ukrajine, pre dve i po godine, mnogi su u okruženju iskoritili to za napad na Srbiju, Srbija samo unižena, ekonomski uništena, politički iscepkana, podeljene, otete teritorije, samo ta Srbija može da bude dobrodošla. Mi smo pre 24 sata imali priliku da pratimo događaje u Srebrenici, 29 godina od masakra u Srebrenici i umesto da to bude prilika za reči pomirenja, za reči poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u celini bili su izloženi ne samo pogrdama, ne samo neistinama već i direktnim pretnjama.

Provokacije BiH

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće da naseda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima.

- Ja vam sad otvoreno kažem - mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini", naglasio je Vučić. Istakao je da ćemo sve od sebe da damo da to izbegnemo. "Nadam se da im neće pasti napamet da ukinu Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod. Mi nećemo da nasedamo na njihove provokacije. I neću svaki dan da moram da objašnjavam da nećemo da nasedamo na njihove provokacije - svaki dan da moram da objašnjavam nekome koliko je srpska namenska industrija veća i jača od namenske industrije BiH - rekao je Vučić, i dodao: 

- Vidite, oni bi da nam kažu - ne, ne, mi smo mnogo jači, mi ćemo sad vas. Ja neću da pričam na takav način. I neću da im objašnjavam koliko je tačno da se odnos snaga promenio. Samo što ja o tome neću da govorim, jer to nije u njihovu korist. A mene to ne interesuje kao tema - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ističe da je namenskoj industriji taj odnos četiri prema jedan.

- Hrvatska namenska industrija je snažna. Ima nekoliko privatnih fabrika izuzetnih. A ovo (u BiH) je daleko ispod tog nivoa. I sad to moram da objašnjavam. Nemate neku drugu temu, nego omer snaga? Zašto se ne bave  autoputevima? Koliko ste autoputeva izgradili - naglasio je Vučić.

Kaže da je, sa druge strane, Milorad Dodik izgadio od Doboja do Banja Luke, do Gradiške gore, preko Prnjavora do Doboja i da se gradi do Bijeljine.

- Gde ste izgradili to? Ukupno ste izgradili 20 kilometara - rekao je Vučić.

Navodi da su u BiH tri dana vodili brutalnu kampanju kao i deo srpskih i evropskih medija po pitanju događaja na Kozari.

- Kad se sve pokazalo kako i šta je bilo, svi su ćutali kao zaliveni - naveo je Vučić i podsetio da je Kozara upravo planina na kojoj su Srbi najviše stradali, najviše od ustaša i Nemaca.
"Oni su rekli, evo je Vojska Srbije, to je rekao i Bećirović i Komšić, dvojica članova Predsedništva. I zamislite kažu, Predsedništvo nije donelo odluku o tome. Sram vas bilo, a Predsedništvo je donelo odluku o rezoluciji? Kad je trebalo o rezoluciji, tad vam nije trebalo Predsedništvo. A za ovo vam je trebalo Predsedništvo
- rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kaže da naši kadeti defiluju već 10 godina i u drugim zemljama.

- To isto radimo i sa Austrijom,  Češkom, to isto radimo s Grčkom, to isto radimo sa Severnom Makedonijom i sa svim zemljama. Deca došla u  cipelama, bez oprtača, bez ičega, bez naoružanja - rekao je Vučić.

Pokazao je dokumentaciju koja dokazuje da je sve bilo odobreno u skladu sa zakonima BiH.

- I sam Konaković i Helez kažu da je urađeno u skladu sa zakonom. I posle toga tišina. Zaboravilo se. Koga briga? A rekli su da je u skladu sa deklaracijom, veliko-srpskom, Vučićevom i deklaracijom Srpskog sabora, Vojska Srbije ušetala na teritoriju BiH. Kakve su to provokacije? Što to radite? Što to radite svom narodu? Hoćete svoj narod uvesti u sukobu? Zbog čega? Sa nekim ko to ne želi. Što to radite? Što lažete svaki dan - poručio je Vučić.
 

 

Ostavite komentar