Vesti > Politika

KO JE DOVEO RIO TINTO U SRBIJU? Brnabić oštro odgovorila na TVRDNJE OPOZICIJE: "Što tada nisu vikali..." (VIDEO)

Predsednica Narodne skupštine se osvrnula na tvrdnje Đilasa da njegova tadašnja stranka nije izdala dozvolu Rio Tintu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

16/07/2024 > 11:59

podeli vest:

KO JE DOVEO RIO TINTO U SRBIJU? Brnabić oštro odgovorila na TVRDNJE OPOZICIJE: "Što tada nisu vikali..." (VIDEO)
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić obratila se javnosti na konferenciji za novinare i tom prilikom rekla da oseća oseća potrebu da odgovori na neistine koje je izgovaraju pojedini članovi iz opozicije.

Brnabić se osvrnula na tvrdnje Đilasa da njegova tadašnja stranka nije izdala dozvolu Rio Tintu.

- On je pri čistoj svesti rekao da Demokratska stranka na čijem je čelu bio nije izdala 2006. godine dozvolu za eksploataciju Rio Tintu. On je rekao da tada nije data dozvola za iskopavanje. Hajmo sada ponovo, polako i temeljno. Pod jedan, našla sam još jedan dokument, javno dostupan svima, iz APR. Kada je u Srbiji osnovana ćerka firma Rio Tinta? 16. maja 2001. godine - rekla je ona.

Zapitala je ko je tada bio na vlasti, i ko je doveo Rio Tinto u Srbiju. 

- Ko je tada bio na vlasti, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Darko Glišić? Ne, DS, u saradnji sa DSS, G17+ i ostalima. Još jednom Rio Sava je osnovana 16 maja 2001. godine. Hajmo dalje, u julu 2004. godine tadašnja Vlada dala je istražnu dozvolu Rio Tintu. Predsednik Vlade bio je Koštunica. Ja sada mogu da razumem da neko svojoj stranci da naziv Nova DSS, kao da nemaju veze sa tom DSS, pa je u neslaganju sa time što je taj DSS radio 11 godina. Pošto oni valjda nisu DSS, nego Novi DSS. Ministar rudarstva Radomir Naumov - DSS. Ministar za zaštitu životne sredine Aleksandar Popović - DSS. Predsednik Srbije Boris Tadić - DS. Predsednik Skupštine Predrag Marković - G17+ - podsetila je ona.

Drugi dokument, 17 mart 2005 godine, odobreno je istraživanje Rio Tintu u proširenim granicama, podsetila je ona.

- I tada su bili na vlasti DSS, DS, i G17+. A sada se Nova DSS pravi kao da ovoga nije bilo. Jer oni su zauvek tobože bili protiv iskopavanja litijuma. Kao da nema kontinuiteta. U tom trenutku Dragan Đilas je već bio u politici, samo da pogledam dokumente, u tom trenutku bio je direktor Narodne kancelarije predsednika republike. Ali nikakva saznanja nema o Rio Tintu - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ana Brnabić je pročitala da su 26. septembra 2005. godine odobrena geološka istraživanja na teritoriji Loznice.

- Nakon toga, 2006. godine donosi se novi zakon o rudarstvu. Zašto je to važno? Hajde da vidimo kakav je bio taj zakon do 2006. godine. Donet je 1995. godine, i bilo je propisano da se nakon istraživanja davanje mineralnih sirovina na korišćenje vrši javnim nametanjem. Dakle dozvola za eksploataciju se vrši putem javnog nametanja, pa ko da više i bolje uslove, dobije dozvolu. U zakonu piše sledeće: "Posebno u slučaju kada se daju na korišćenje mineralne sirovine od strateškog značaja za Republiku Srbiju". 2006. godine ovo se ukida, nema više javnog nadmetanja, nema prikupljanja ponuda, već se uvodi pravilo da onaj ko ima istražnu dozvolu jedini može da dobije pravo na eksploataciju - ističe predsednika Skupštine. 

Ona kaže da je mogućnost da rade srpske kompanije upravo ukinuo Dragan Đilas i njegovi tadašnji partijski saborci.

- Predsednik Vlade je tada bio Koštunica, predsednik Boris Tadić. Samo je potpisao taj zakon, ništa više od toga... DS nikakve veze nije imao, pali su sa Marsa, kao i Dragan Đilas. Idemo dalje, dokument od 15. januara 2007. godine, odobrena su nova, dodatna polja za istraživanje Rio Tintu. Cela plejada na vrhu država je bila ista. 5 dokument od 4. januara 2008. godine, nastavak geoloških istraživanja na dodatnih 9 polja. Dozvolu dali Koštunica, ministar rudarstva Aleksandar Popović. Zamenili su mesta, on je iz zaštite životne sredine postao ministar rudarstva i energetike. Ministar za zaštitu životne sredine 2008. godine bio je Saša Dragin, iz DS. Šta kaže Đilas, nijednu dozvolu za Rio Tinto nije dala DS - zapitala je Ana Brnabić.

Pokazala je još jedan dokument iz 2008. godine, iz vremena vlade Mirka Cvetkovića iz DS-a.

- Ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić, predsednik Boris Tadić, sve DS. Idemo dalje, sedmi dokument, 15. septembar 2009. godine. Novih osam istražnih tačaka, pošto sve ovo nije bilo dovoljno, i svi su bili protiv litijuma. Predsednik Vlade Mirko Cvetković, ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić, Boris Tadić predsednik. Sve isto. Hajmo dalje, ide osmi dokument - 14. april 2011. godine. Predsednik Vlade Mirko Cvetković. Ministar rudarstva Petar Škundrić SPS. Ono što je zanimljivo, tu sada DS pridaje ministarstvo za zaštitu životne sredine i rudarstva. Tako da je to praktično Rio Tinto ministarstvo. Tu je bio Oliver Dulić, i više niko nije potreban osim tog ministarstva da Rio Tinto radi u Srbiji - istakla je ona.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 
Brnabić čitala činjenice iz dokumenata
 

Dodaje da je zanimljivo što se tada, 2011. godine, ponovo menja zakon o rudarstvu.

- Vlada DS, na predlog Olivera Dulića, 22. novembra 2011. godine šalje zakon i u skupštini se usvaja objedinjeni zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Od dva zakona oni prave jedan, kojim lakše kontrolišu procese članom 52 tog zakona, i prave direktnu vezu između eksploatacije i istraživanja, i prava kontinuiteta ta dva. Ono što su uradili 2006. godine dodatno cementiraju. "Nosilac eksploatacije može biti privredno društvo ili lice koje je nosilac istraživanja". Pored toga, eksploataciju mineralnih resursa mogu da vrše i strana lica, po zakonu koji je utvrđen. Odmah nakon toga, praktično paralelno sa time, Vlada Srbije, koju vodi DS, donosi i usvaja strategiju upravljanja mineralnim sirovinama, 26. januara 2012. godine - kaže ona.

Podseća da se diretkno u tom dokumentu pominje da "Rio Sava vrši istraživanja u oblasti Jadarskog basena".

- To je strategija koju usvaja vlada DS 2012. godine. Dalje piše, "procene su da će do 2020. godine, učešće u proizvodnji litijuma iz Srbije činiti preko 10 odsto svetske proizvodnje, i preko 90 odsto proizvodnje u Evropi". Dakle, tu imaju i rudnik već, i sve. To kaže strategija DS, koju je usvojila njihova vlada. Oni su sada svi protiv rudarstva. Dalje piše da je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, odredilo dugoročan cilj povećanje učešća rudarske industrije u BDP na preko 5 odsto. Ti isti ljudi su sada protiv rudarstva! Kada su grešili, sada ili kada su bili vlast? Nije im važna Srbija, već politička karijera - ističe ona.

Ana Brnabić je pročitala iz tog dokumenta da je "veoma izvesna" eksploatacija litijuma, i da je "Rio Tinto jedna od vodećih svetskih rudarskih kompanija".

- A sada ne znaju ko je Rio Tinto, i ne znaju ko ih je doveo. I Vučić im je kriv. Kako vas bre nije sramota, kako se pogledate u ogledalo kada dođete kući. Al dobro, važno je samo da građane Srbije niko ne pravi na budale - kaže predsednica Skupštine.

Zapitala je i da li novinari znaju kada je izdata prva dozvola za bušotine velikog obima u basenu Jadra.

- 1. februara 2012. godine. I sada gospodin Đilas ne zna kada su izdate dozvole. To je taj deveti dokument. Njime je odobreno izvođenje radova u ležištima velikog obima. Predsednik Vlade Mirko Cvetković DS. Ministar za zaštitu životne sredine i rudarstva Oliver Dulić. Predsednik republike Boris Tadić - DS. Toliko o tome da nisu znali šta se dešava - kaže ona.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 
"12 godina su bili za Rio Tinto"

Ističe da je zanimljivo kada vidi Srđana Milivojevića da viče "Ne damo Jadar" i upitala je "što to nije vikao u vreme kada su zacementirali prava Rio Tinta da eksploatiše resurse".

- Nešto ga tada nisam videla tamo da viče kako ne da Jadar. Ni Mariniku Tepić, koja je bila vladajuća koalicija. Ni Zelenovića koji živi tamo u Šapcu, valjda je znao šta se dešava. I svi viču ne damo Jadar, a prodali su svoju zemlju. Od Marka Blagojevića, kuma Dragana Đilasa, koji je prodao svoju zemlju za 717.000 evra. A mi sada valjda treba da nacionalizujemo tu zemlju, vratimo mu je, pa da je proda ponovo. Pa gospodina Petkovića koji je takođe prodao zemlju, ali je njegova žena govorila na skupu protiv Rio Tinta. I poslednje, porodica Đedović, iz koje je, gle čuda, žena bila kandidat za gradonačelnika Loznice ispred koalicije Srbija protiv nasilja. A oni prodali svoju zemlju Rio Tintu. A sada su izašli i bune se - kaže predsednica Skupštine.

Ana Brnabić dodaje da je pre 10 dana čula mnoge nove informacije od lokalaca, o borcima protiv litijuma koji su prodali zemlju Rio Tintu.

- Takvo političko licemerje! To je praktično to, i konačno da se vratimo na Dragana Đilasa. 2017. godine, on ne menja svoju priču. I kaže "hajde da pričamo o koncesiji na te rudnike, ali da fabrika baterija bude kod nas. To će zaposliti hiljade ljudi, zamislite u svakom telefonu da bude deo na kom piše Made in Srbija". Šta, tada nisu znali. Pa baš lepo, Srbija je bila u sigurnim rukama. On je 2023. godine ponovio na Juronjuzu da je litijum velika razvojna šansa za nas. A sada kaže da ne zna ko je to pričao o otvaranju radnih mesta. Pa ti si pričao! Toliko o tome da DS baš nikakve veze nije imala sa time. I toliko o tome da sateliti DS nikakve veze nisu imali, i da su svi protiv Rio Tinta. Nego 12 godina nisu bili protiv, već su bili za. Ali šta ćete, politički oportunizam se uvek ispreči nacionalnim interesima - istakla je ona.

Ostavite komentar

MBGD

I sta od svega navedenog nije istina? Ili je problem to sto se nisu dogovorili koliko ce ko da uzme. Strasno.... Najstrasnije sto su svi isti, samo borba za fotelju i pare!

16.07.2024 18:05