Vesti > Politika

EGIPATSKI MEDIJI PIŠU O VUČIĆU! Evo šta kažu o važnom dolasku našeg predsednika, ali i SRBIJI

Dodaje se da Egipat i Srbija veliku pažnju posvećuju unapređenju kulturne i turističke saradnje

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/07/2024 > 10:24

podeli vest:

EGIPATSKI MEDIJI PIŠU O VUČIĆU! Evo šta kažu o važnom dolasku našeg predsednika, ali i SRBIJI
Foto: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ bg


Egipatski mediji, povodom dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu, ocenjuju da poseta ima za cilj  uspostavljanje bilateralno-strateškog partnerstva i ukazuju na značaj ove posete.

Vučićeva poseta Egiptu naglašava ugledne i dobro uspostavljene odnose dve zemlje, piše Ahram onlajn i navodi da su srpsko-egipatski odnosi, dugi 116 godina, podstakli jedinstvenu istorijsku vezu između dva naroda.

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio je za Ahram onlajn da će poseta predsednika Srbije Egiptu reafirmisati činjenicu da su prijateljstva zasnovana na međusobnom poštovanju od vanvremenske vrednosti.

- Isto tako, odnosi između država zasnovani na principima sadržanim u Povelji UN i međunarodnom pravu, kao što su jednakost, mirno rešavanje sukoba, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što je slučaj sa Egiptom i Srbijom, istrajaće pred svim izazovima i krizama - rekao je Šestović.

On je naveo da će planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, zajedno sa još devet sporazuma iz različitih oblasti saradnje, biti vrhunac posete. Bivši ambasador Srbije u Kairu Dragan Bisenić ocenio je da je Egipat "dragulj u kruni srpske diplomatije".

On je ukazao da je Srbija 1908. godine otvorila svoje prvo diplomatsko i trgovačko predstavništvo na Trgu Tahrir i da se od tada kontinuirano razvija saradnja i prijateljstvo između dve zemlje.

Foto: PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

 

- Poseta predsednika Srbije Egiptu je prva posle velikih promena 2013. godine i pune transformacije novog Egipta. Podsetimo da je Srbija bila jedina evropska zemlja koja je odmah podržala 'Mapu puta' 2013. godine, koja je obeležila put novog Egipta - rekao je Bisenić.

On je ukazao da se obe zemlje suočavaju sa novim okolnostima i složenim izazovima u svetu, a da je zajedničko obema državama da vode sopstvenu nezavisnu politiku. Ahram onlajn navodi da i Beograd i Kairo žele da unaprede saradnju u različitim oblastima i da podrže nominacije dve zemlje za međunarodne pozicije.

Ukazuje se da su dve zemlje zainteresovane za revitalizaciju ekonomskih odnosa i kretanje izvoza kako bi se povećale stope trgovinske razmene i navodi da je obim trgovinske razmene u 2022. godini dostigao 113,59 miliona dolara, u poređenju sa oko 79,74 miliona dolara tokom 2021. godine, što je povećanje od 42,5 odsto.

Foto: PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

 

Dodaje se da Egipat i Srbija veliku pažnju posvećuju unapređenju kulturne i turističke saradnje i navodi da je Egipat druga najpopularnija destinacija za turiste iz Srbije posle Grčke.

U tekstu se podseća da je Egipat učestvovao na brojnim kulturnim manifestacijama u Srbiji, a da se, kada je reč o saradnji dve zemlje u oblasti kulture, trenutno održava manifestacija "Dani srpske kulture u Egiptu", povodom 116. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.
 

Ostavite komentar