Vesti > Politika

Miloš Vučević o PROJEKTU "JADAR" i svim VAŽNIM TEMAMA ZA SRBIJU: Ovo su najvažnije poruke predsednika Vlade

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je zadatak države da suštinski, a ne samo deklarativno, podrži darovite đake i studente

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

17/07/2024 > 09:37

podeli vest:

Miloš Vučević o PROJEKTU "JADAR" i svim VAŽNIM TEMAMA ZA SRBIJU: Ovo su najvažnije poruke predsednika Vlade
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najavio je danas da će biti održana zajednička sednica republičke i pokrajinske vlade, navodeći da to nisu "suprotstavljeni tabori" već jedinstven politički spektar.

Vučević je za Tanjug rekao da uskoro očekuje i razgovore sa gradonačelnicima, ali i razgovore sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem.

- Mislim da je prirodno da predsednik vlade i gradonačelnik glavnog grada zajedno dogovore najvažnje stvari, najvažnje projekte za glavni grad koji podržava i država, ali i sa gradonačelnicima Novog Sada, Niša, Kragujevca, ali i predsednicima opština u manjim sredinama. Niko nije manje bitan za Srbiju - naveo je Vučević.

On je najavio da će početkom avgusta biti obeležena godišnjica pogroma Srbija u akciji "Oluja", nakon toga 100 dana vlade i zatim brojne posete.

Govoreći o obeležavanjima godišnjica pomena, Vučević je napomenuo da je na pomenu u Potočarima u fokusu bila Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, kao i da su to bile najčešće izgovarane reči.

Vučević je istakao da u Srebrenici ima saosećanja prema boli koju ima bošnjačko-muslimanski narod, ali da tu nema bola i saosećanja sa srpskim žrtvama.

- Kada smo mi davali pomen stradanju Srba u tom srednjem Podrinju, u Bratuncu, nema nikoga. Niko se ne saoseća sa srpskim žrtvama. Mi sami moramo da oplakujemo i molimo se za pokoj duša naših sunarodnika koji su stradali, ali ako je nešto dobro u svemu tome, onda je dobro da smo se mi probudili i prizvali pameti i savesti da ne zaboravljamo naše žrtve i naše ljude - rekao je Vučević. 

Foto: Tanjug printscreen

 

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je zadatak države da suštinski, a ne samo deklarativno, podrži darovite đake i studente.

Vučević je u razgovoru za Tanjug istakao da ne smatra nedostatakom to što se naša deca školuju u inostrantvu, kao i da većina njih Srbiju vidi kao svoju kuću.

- Kada gledate našu istoriju, mnogi najznačajniji ljudi u našoj istoriji su se školovali u inostranstvu, ali su se vraćali u Srbiju i radili za Srbiju i živeli u njoj - rekao je premijer.

Foto: Tanjug printscreen

 

On dodaje da škole, profesori, a pre svega roditelji, koji su neizostavni faktor uspeha dece, imaju punu podršku države.

Navodi da će država raditi na stvaranju boljih uslova za rad u školama.

- Naš posao je da njihovi roditelji imaju bolje plate, da njihove bake i deke imaju sigurnije penzije. Da bude bolja Srbija, da čuvamo mir i stabilnost u državi - poručio je premijer, dodavši da veliku ulogu igraju i mediji, koji bi trebalo više da pišu o mladim talentima koje Srbija ima.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će nemački kancelar Olaf Šolc verovatno u petak doći u posetu Beogradu, ali da ta informacija nije zvanično potvrđena.

- Ne mogu da kažem da je to sigurno, ali postoji šansa - rekao je Vučević za Tanjug, upitan o nezvaničnim najavama da će Šolc doći u posetu Bogradu i da će tema biti litijum.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Ne vidim šta je tu loše. Pa to znači da mi imamo prednost u našim rukama - rekao je Vučević. 

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da se projekat "Jadar", nakon što je Vlada usvojila odluku Ustavnog suda o vraćanju prostornog plana posebne namene za taj projekat, nalazi u početnoj fazi i da sama odluka ne govori o tome da će rudarenja biti.

Vučević je za Tanjug istakao da prostorni plan posebne namene ne prejudicira donošenje rudarskih, građevinskih dozvola, niti ekoloških dozvola.

On dodaje da studija Rio Tinta o zaštiti životne sredine nije dovoljna, te da će procenu raditi i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

- Oni moraju sve iz početka da krenu ako budu hteli da se bave time, a mi ćemo onda svi zajedno, i tu pozivam stručnu javnost da bude uključena i da pratimo svi zajedno šta je to što će biti predstavljeno kao eventualni koncept vađenja jadarita i litijuma - rekao  je Vučević.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar