Vesti > Politika

Oštre reakcije zbog SABOTAŽE VULINA da poseti Prebilovce! Košarac: "Ovo je diplomatski SKANDAL bez presedana"

Potpredsednik Vlade Srbije trebalo je da prisustvuje otvaranju izložbe posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

06/08/2024 > 09:36

podeli vest:

Oštre reakcije zbog SABOTAŽE VULINA da poseti Prebilovce! Košarac: "Ovo je diplomatski SKANDAL bez presedana"
Foto: ATA Images


Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Republike Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Kako navodi MSP, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin trebalo je da izložbi „Prebilovci 1941“ prisustvuje na poziv organizatora, ali vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku.

- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije razočarano je odlukom vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole učešće naše delegacije na jednom komemorativnom skupu, jer takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina - navodi se u noti.

MSP Srbije je pozvalo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija.  U saopštenju MSP se ističe da odluka vlasti Bosne i Hercegovine nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Republici Srbiji i srpskom narodu u celini.  

Foto: Youtube PrintScreen/RTRS vijesti

 

Košarac: Sabotaža dolaska Vulina je diplomatski skandal

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac ocenio je diplomatskim skandalom bez presedana to što su ministri "Trojke" sabotirali dolazak potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina u Prebilovce.

Košarac je rekao da su ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković i predsednik "Naše stranke" Edin Forto u potpunosti ignorisali zahtev za prelet državnog aviona Srbije i dolazak Vulina na obeležavanje 83. godišnjice jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata u zločinačkoj NDH.

- Lično sam tokom dana u nekoliko navrata pokušava da stupim u kontakt sa Konakovićem i Fortom kako bismo riešili proceduralne formalnosti u vezi sa dolaskom Vulina u Prebilovce, ali su se oglušili na moje pozive - rekao je Košarac.

On je naveo da su naprosto populistički ignorisali zahteve i nisu izdali potrebne saglasnosti.

- Sprečiti dokazanog srpskog patriotu Vulina da dođe u Prebilovce i oda počast nedužno stradalom srpskom narodu ne samo da je monstruozno i neljudski, već je i katastrofalna poruka za mir, stabilnost i regionalnu saradnju. Konaković i Forto nastavljaju sa radikalizacijom prilika i sveopštom hajkom na srpski narod. Malo im je bilo što su sprečili dolazak policajaca, a zatim i helikoptera iz Srbije u Srpsku, ugrožavajući bezbednost građana i njihove imovine. Sada su odlučili da na izuzetno perfidan način sabotiraju i dolazak zvaničnika Srbije. To je apsolutno neprihvatljivo i izrazito neprijateljsko ponašanje prema srpskom narodu - kazao je Košarac.

Istakao je da bošnjački politički faktor treba dobro da razmisli kakve poruke šalje i kakve političke posledice će imati njihove skandalozne odluke.

- Ma koliko se trudili, oni neće uspeti u izopačenoj nameri da sakriju istinu o stradanju srpskog naroda! Srpska i Srbija će, na temelju inicijative predsednika Milorada Dodik i Aleksandra Vučića, nastaviti da zajedno obeležavaju važne datume u našoj nacionalnoj istoriji, sećajući se sa pijetetom svih naših žrtava - poručio je Košarac, prenela je RTRS.

Ostavite komentar