Vesti > Politika

Vučić sa naučnicima u Palati Srbija: Bez saglasnosti naučne zajednice nećemo ući u PROJEKAT JADAR

Na sastanku su i premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović...

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/08/2024 > 11:19

podeli vest:

Vučić sa naučnicima u Palati Srbija: Bez saglasnosti naučne zajednice nećemo ući u PROJEKAT JADAR
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas naučnu zajednicu da učestvuje u diskusiji o projektu "Jadar", i da iskaže svoje mišljenje potkrepljeno činjenicama.

- Molim vas samo da budete objektivni, profesionalno pošteni, da vaše stečeno znanje možemo da iskoristimo i da ga primenimo. Molim vas da učestvujete u dijalogu sa ljudima koji misle drugačije jer i ovde ima onih koji su za i protiv. Želim da otvorimo diskusiju i čujemo strahove - rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima naučne zajednice o tom projektu.

Kako je dodao, čitao je koliko teorija zavere ima o samom projektu i dodao da postoje i objektivni strahovi, zbog čega želi da o njemu razgovara.

- Neki su mi strahovi odagnati, ali imam ih još. Svaki projekat nosi sa sobom nejasnoće. Ovo je samo početak razgovora - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 

Prema njegovim rečima, o današnjoj temi niko ne želi da govori i naglasio da poštuje pojedine profesore koji su prisutni na sastanku, koji su izašli u javnost sa svojim mišljenjem, a nisu hteli da podilaze javnosti.

- Ja neću nikome da se dodvoravam a posebno da idem niz vetar i podržavam uvek negativne stavove po svakom pitanju. Ne možemo ni o ko čega da se dogovorimo sem da napadamo i kritikujem sve. Ponašajte se u skladu sa svojom savešću i obrazovanjem i onim što je u interesu države. Država je i do sada ulagala u vas i vi joj vratite sada kada je najpotrebnije - poručio je Vučić naučnoj zajednici.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 

On je dodao i da ne razume ljude koje država plaća 10, 20, 30 godina a koji kažu da nisu zainteresovani.

- A bili ste zainteresovani da vas država plaća 10, 20, 30 godina, a sada nećete da joj pomognete. Jedino tražim od vas da se uključite u projekat i kažete mišljenje. Ako kažete da je štetno po nas, ako nismo u stanju da obezbedimo garancije bezbednosti, ako nema finansijskih garancija da je to dobro za državu. Jedino tražimo da ljudi kažu šta imaju i potkrepe to činjenicama. To je i pitanje hrabrosti - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 

Vučić je istakao i da očekuje da se u narednom periodu više novca uloži u prosvetu, nauku, jer su to, kako je rekao, preduslovi da pristojno živimo.

Na sastanku su i premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Handanović Đedović.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar