Vesti > Politika

Makron ĆIRILICOM poslao JAKU PORUKU: "Iskrena je radost vratiti se u Srbiju!" Predsednik Francuske danas u NOVOM SADU

Francuski predsednik doputovao je u četvrtak uveče u Beograd, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/08/2024 > 08:48

podeli vest:

Makron ĆIRILICOM poslao JAKU PORUKU: "Iskrena je radost vratiti se u Srbiju!" Predsednik Francuske danas u NOVOM SADU
Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr


Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je, nakon sinoćnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom svoje posete Srbiji, da je iskrena radost vratiti se u Srbiju i da čuva dragu uspomenu na svoju posetu Srbiji pre pet godina. 

"U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se", napisao je Makron ćirilicom na mreži X.


On je podelio fotografiju sa Vučićem kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja je nastala 2019. godine, kada je prvi put posetio Srbiju.

Francuski predsednik doputovao je u četvrtak uveče u Beograd, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U prisustvu dvojice predsednika u Palati Srbija razmenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dve zemlje u više oblasti, među kojima je i ugovor o nabavci aviona "Rafal". 

Makron danas nastavlja posetu Srbiji, a zajedno sa predsednikom Vučićem posetiće i Novi Sad, a kako je najavljeno, u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i obići nove postavke.

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu. 

Prema programu posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić poručili su sinoć u Beogradu da veruju u srpsko francusko prijateljstvo i da žele da ispišu nove stranice u odnosima dve zemlje, što potvrđuje i razmena bilateralnih dokumenata o saradnji među kojima je i ugovor o nabavci novih borbenih aviona "Rafal" u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Predsednik Vučić je lideru Francuske zahvalio na poštovanju iskazanom prema Srbiji i njenom narodu i naglasio da se cela zemlja seća istorijske posete i govora na srpskom koji je održao u Beogradu 2019. kada je dirunuo u emocije srpskog naroda. 

Predsednik Srbije je naglasio da je zahvalio Francuskoj na podršci koju je pružala i pružaće Srbiji na putu ka EU, ali i na sve većem broju investicija i za 12 sporazuma potpisanih večeras koji potvrđuju da se saradnja provlači kroz sve sfere života, od namenske industije, nuklearne industrije, auto industrije, aeronuatike, ali i do letećih automobila.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

 

- Srećni smo što postajemo deo "Rafal" kluba - rekao je predsednik Vučić i dodao da su danas ispregovarani poslednji delovi i pasusi ugovora o nabavci 12 francuskih višenamenskih aviona "Rafal".

Predsednik Francuske govorio je i o odnosima Beograda i Prišitne i naglasio da je EU zabrinuta zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, koji ne šalju dobar znak. 

Takođe, dodao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine deo procesa pribiližavanja EU i naglasio da je Pariz posebno privržen osnivanju zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Francuska, kako je dodao, želi i nastoji da sve više radi na tome kako bi Srbija bila deo Evrope.

Takođe, naveo je da Francuska može da pomogne Srbiji jer ima iskustva, ali da su sve odluke isključivo na Srbiji jer je ona suverena država i samostalno donosi odluke.

Za francuskog državnika ispred Palate Srbija organizovan je sinoć doček uz najviše državne počasti - gardu i himne Francuske i Srbije. Sa predsednikom Makronom u Beograd je doputovala i brojna francuska delegacija.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar