Vesti > Politika

Vučić i Makron u NOVOM SADU: Srpski i francuski predsednik na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji

Francuski predsednik doputovao je sinoć u Beograd, a drugog dana posete prvo je obiša Maticu srpsku

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/08/2024 > 12:36

podeli vest:

Vučić i Makron u NOVOM SADU: Srpski i francuski predsednik na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
Foto: . FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs


Predsednik Francuske Emanuel Makron drugog dana posete nalazi se u Novom Sadu.

Nakon obilaska Galerije Matice srpske, predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Makron obraćaju se na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC".

Prisustvuju i premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministarka nauke Jelena Begović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i drugi.

Aleksandar Vučić kaže da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu, kao i da će to biti prilika da se donesu nove investicije vezane direktno za veštačku inteligenciju. 

Kako kaže Srbija još nije uradila ni 5G mrežu, ali da veruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao.

Vučić je dodao da Novi Sad ima dobar Tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude, zbog kojih imamo uspeha u kompletnom IKT sektoru, i da veruje da će i u njih da se više ulaže u budućnosti.

- Da dobijemo još više studenata svršenih koji su briljantni i koji predstavljaju budućnost naše zemlje - rekao je Vučić.

Foto: PrintScreen

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron naglasio je da Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju.
Makron je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može o tome da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa preduzetnicima, istraživačima i studentima. 

- Mi smo uvek ovde u nekoj čudnoj situaciji. Trebalo bi da govorimo inteligentno i da budemo kredibilni o nečemu što, u stvari, ovi ljudi u publici znaju bolje od nas. Ja ću onda u nekoliko reči da vam kažem koja je naša vizija. Ako smo mi ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima tu važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava grupom koju smo postavili u okviru OECD-a. I ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi - rekao je Makron na forumu.

Naveo je da će u februaru sledeće godine Francuska organizovati samit o AI u Parizu sa studentima, preduzetnicima i istraživačima.

Prethodno francuski predsednik Emanuel Makron sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao je Maticu srpsku u Novom Sadu.

Delegacija je obišla stalnu postavku Galerije Matice srpske koja na nov i jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini.

- Veoma sam ponosan zbog prilike da velikom prijatelju Srbije predsedniku Makronu budem domaćin u poseti Galeriji Matice Srpske koja, skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu. Posebno me raduje što sam imao priliku da mu pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva, među kojima dela Uroša Predića, ali i radove Save Šumanovića, Milana Konjevića i Petra Dobrovića, koji su bili naša spona sa pariskom školom slikarstva - napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

Foto: . FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

 

Predsednika Makrona su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković i ministar kulture Nikola Selaković, a delegaciju će sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Predsednici će se kroz dela mnogih umetnika prvo upoznati sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja. 

Posmatraće i hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak će završiti posmatranjem najzačajnijih umetničkih dela u kolekciji Galerije Matice srpske.

Nova stalna postavka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

Poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srbija i Francuska uspostavljaju zvanične diplomatske odnose neposredno nakon Berlinskog kongresa, a od 1. januara 1879.

Francuska ima ambasadu u Beogradu, a Srbija ima ambasadu u Parizu i konzulat u Strazburu.

Uporedo sa diplomatskom saradnjom, razvija se i kulturna razmena između dve zemlje, a danas se ona odvija uglavnom preko kulturnih centara. 

Što se tiče Francuske, ona se odvija se kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji, uz podršku i učešće Amabasade Republike Francuske u Srbiji. 

Međutim, pored Beograda, Francuska ima kulturne centre i u Novom Sadu i Nišu.

Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika. Oni su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za prirodne nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku i Rukopisnog odeljenja.

Biblioteka Matice srpske ima više od 3.500.000 publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od 18. do 20 veka.

Makron je juče doputovao u Beograd, a drugog dana posete je u Novom Sadu.
 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar