Vesti > Politika

VUČIĆ sutra na VAŽNOM SASTANKU za Srbiju: Predsednik će razgovarati sa Lajčakom, a evo koje teme su na stolu

Predsednik Vučić razgovaraće na sastanku o pitanjima vezanih za Kosovo i Metohiju

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

09/09/2024 > 16:47

podeli vest:

VUČIĆ sutra na VAŽNOM SASTANKU za Srbiju: Predsednik će razgovarati sa Lajčakom, a evo koje teme su na stolu
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je zakazan u 10.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata, saopštila je pres služba predsednika.

 Lajčak je ranije danas najavio da će, nakon Prištine, posetiti Beograd, kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dve strane.

On je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu. Premijer Miloš Vučević rekao je danas da se posle dolaska Lajčaka u Beograd vrlo brzo očekuje i sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

- Videćemo kakve će vesti (Lajčak) doneti, mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da (premijer privremenih institucija samouprave Aljbin) Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza - rekao je Vučević novinarima.

Vučić je krajem avgusta u razgovoru sa Lajčakom u Pragu, na marginama Foruma GLOBSEC, zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica, ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

- Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom - napisao je Vučić na Instagramu.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednik je naveo tada da je Lajčaku preneo "izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine".

Poslednji sastanak glavnih pregovarača održan je u Briselu 2. juna, a 26. juna održan je i sastanak na najvišem nivou, ali tada nije došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih isntitucija Aljbina Kurtija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bebednost Žozep Borelj rekao je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova, a da je sa druge strane Beograd bio spreman za razgovor. U međuvremenu, policija tzv. Kosova jedanaesti dan blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta.

Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, a usledila su i saslušanja čelnika srpskih institucija.

BONUS VIDEO 

Ostavite komentar