Vesti > Politika

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE JE PRIORITET! Minstarka Vujović: "Za ovu vlast, litijum nije poligon za političku borbu"

Ukazala je da su standardi zaštite životne sredine u Srbiji jednako visoki kao i u zemljama EU

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

22/09/2024 > 13:40

podeli vest:

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE JE PRIORITET! Minstarka Vujović: "Za ovu vlast, litijum nije poligon za političku borbu"
Foto: Youtube PrintScreen/Rio Tinto


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je cilj aktuelne vlasti u Srbiji da se na osnovu razgovora sa strukom i građanima, kompanija "Rio Tinto" strogim smernicama dovede u poziciju da postupi na jedini mogući način - da zaštiti životnu sredinu ukoliko želi, kako je navela, da rudari litijum.

- Razgovore s naučnom zajednicom inicirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić s ciljem da se struka maksimalno uključi kako bi se u narednom periodu vodila ozbiljna, odgovorna i na činjenicama zasnovana diskusija u vezi sa projektom 'Jadar' - rekla je Vujović u intervjuu za današnju Politiku.

Ona je poručila da je "zaštita životne sredine naš apsolutni prioritet". Napomenula je da je građanima jasno da tvrdnje dela javnosti koji je protiv iskopavanja litijuma dolaze od onih koji su svojevremno doveli "Rio Tinto" u Srbiju i koji su dali kompaniji sve ključne dozvole.

- Tada su u litijumu videli razvojni potencijal, a danas samo politički. Za ovu vlast, litijum nije poligon za političku borbu i neprekidano radimo na usaglašavanju propisa sa strogim standardima EU, unapređujemo monitoring stanja nabavkom nove opreme, jačamo kapacitete inspekcijskih i svih drugih službi - navela je ona.

Od 17. septembra u trajanju od 15 dana na javnom uvidu je prvi dokument u proceduri izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rudarski deo projekta "Jadar" - Zahtev za određivanje obima i sadržaja studije.

- Pozivam sve građane i struku da daju mišljenje na zahtev, jer bez njihove saglasnosti i bez apsolutnog uverenja da su zadovoljeni najviši evropski standardi zaštite životne sredine, neće biti ni implementacije projekta - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, građanima je jasno da su politizacija teme litijuma i neodgovorni pokušaji zastrašivanja građana širenjem dezinformacija politički motivisani.

- Svesni stavrnih motiva opozicije, mi ćemo kada je reč o litijumu, nastaviti sa odgovornim pristupom i sačekaćemo podnošenje zvaničnih stdudija o proceni uticaja na životnu sredinu, jer su ta dokumenta osnov za argumentovane dijaloge zasnovane na činjenicama - kazala je Vujovićeva i dodala da će nakon toga građani slobodno moći da odluče kojim putem će se Srbija dalje razvijati i napredovati.

Ukazala je da su standardi zaštite životne sredine u Srbiji jednako visoki kao i u zemljama EU.

- EU je naše glavno izvozno tržište, što znači da je kako naš, tako i interes same kompanije, da u svim fazama projekta obezbedi savremene tehnologije i ispoštuje visoke standarde zaštite životne sredine - navela je ona i dodala da je ovaj projekat pod lupom svih građana.

Poručila je da samo ako su svi standardi zadovoljeni i kompanija dokaže da će se koristiti nove tehnologije koje neće ugroziti okolinu, kako je rekla, "možemo da nastavimo razgovore". Kada je reč o divljim deponijama, objasnila je da je ministarstvo postavilo ambiciozne ciljeve, a to je Srbija bez divljih i nesanitarnih deponija.

- Prvi put širom Srbije gradimo zelenu infrastrukturu - moderne regionalne centre za upravljane otpadom po savremenim standardima. Takav centar će biti 'Duboko' u Užicu koji sada ima izgrađenu deponiju, a u koji ulažemo oko 30 miliona evra - rekla je ona.

Navela je da se u ovom momentu već izvode radovi na regionalnom centru u Pirotu, kao i najvećem centru u Srbiji kalenić-Ub, ka kojem će gravitirati 15 gradova i opština.

- Do 2027. izgradićemo devet regionalnih centara za upravljanjem otpadom iz 62 lokalne samouprave, od čega sedam gradimo kroz projekte ministartsv koje vodim - rekla je ona.

Navela je da su do sada sanirali osam nesanitarnih deponija, dok je u toku sanacija još njih šest u Požegi, Zrenjaninu, Rumi, Topoli, Subotici i Prokuplju.

- Kada je reč o manjim, divljim deponijama, već četiri godine odvajamo sredstva za njihovo uklanjanje i do sada smo očistili više od 1.000 lokacija - zaključila je Vujovićeva.

 BONUS VIDEO

Ostavite komentar