Vesti > Politika

Vučić o sukobu u Ukrajini: "Svi da ulože napore da se taj rat prekine..."

I za Srbiju je mir od presudnog značaja, kazao je Vučić u Njujorku

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

22/09/2024 > 18:04 >> 18:10

podeli vest:

Vučić o sukobu u Ukrajini: "Svi da ulože napore da se taj rat prekine..."
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju mir od presudnog značaja, navodeći da bi mir Srbiji otvorio mogućnosti za nove saradnje, na primer sa Rusijom.

- Naš je interes da dođe mir, naš je interes da Nemačka, Francuska idu napred. Imamo mnogo kompanija u Srbiji, kada one počnu da rade mnogo jače i više, tog sekunda će naš "as" biti veći. Za nas je mir od presudnog značaja - rekao je Vučić novinarima u Njujorku, na pitanje kako će Srbija da zadrži trenutnu ekonomsku i spoljnopolitičku poziciju zbog pritisaka i ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

On je istakao će mir Srbiji da otvori novu vrstu saradnje sa Rusijom, navodeći da sada "ako izvezete tri kutije šibica, reći će vam da ste poslali nuklearnu bombu".

- Bezbroj problema koje imate na svaki način. Pre tri-četiri godine smo izvozili, reeksportovali nešto - ja pogledam vrednost robe 13,4 miliona evra. To na dnevnom nivou potrošite za bilo koju državnu instituciju, to je bukvalno kikiriki kad pričate o velikim parama. A vi mi pričate da smo za godinu dana izvezli Rusima 13,4 miliona, ne znam kojih frižidera i televizora, a oni su iz tih frižidera i televizora vadili neke kompenzatore pa su to stavljali u dronove - rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Istakao je da država ne može ništa normalno da radi dok nema mira.

- Ljudi u svetu to vide. I sad smo na prekretnici - ili će se ući u ozbiljniji sukob, Amerikanci su nekako kontrolisali ovo na Bliskom istoku, nadam se da će i dalje da kontrolišu i da sačuvaju taj mir. Ako se ovako nastavi, bude li još neki pejdžer, onda je tu odneo đavo šalu. A u Ukrajini moraju svi da ulože napore, samo da se prekine. Jer ako se ne prekine, onda će se ići do kraja i biće najgora katastrofa - ocenio je Vučić.

Kako je naveo, postoji mnogo oblasti u kojima treba stvari da se "pomere", kao što je sada započeto u oblasti zdravstva.

- Moraćemo dodatno, uz mnoga ulaganja koja su i pre toga postojala, moraćemo u energetici da dramatično menjamo stvari, ali i u mnogim drugim sektorima - rekao je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar